Är borgerligt familjepolitik radikalfeministisk?

01 september 2009, av Pelle Billing

I dagens SvD ger sig Otto Linton (M) in i debatten kring borgerlig familjepolitik. Även om jag själv är politiskt obunden, så kan jag jag inte annat än tycka att han har ett par viktiga poänger. Först kommer en klockren analys av den rådande svenska familjepolitiken:

I korthet går den ut på att staten med hjälp av skatte- och bidragssystemen skall åstadkomma en familjetyp där alla föräldrar arbetar heltid utanför hemmet utom under de perioder då staten finner en annan modell lämplig och då med jämnt fördelad hemmatid mellan föräldrarna. Endast denna familjemodell skall stödjas av samhället.

Jag har länge varit skeptisk kring denna ”one size fits all”-inställning. Givetvis är det helt riktigt att alla vuxna individer ska ha alla möjligheter att skaffa sig en utbildning och sedan förvärvsarbeta, men varför förutsätta att småbarnsföräldrar alltid mår bäst av att heltidsarbeta? Jag är själv inte förälder men jag ser hur småbarnföräldrar runt omkring mig nästan går under när bägge ska jobba heltid, istället för att en av dem eller bägge går ner lite i arbetstid för att få ekvationen att gå ihop. Varför endast stödja heltidsjobb och dagisplats; varför inte även ge ett visst stöd till en förälder som vill ha mer tid till barnen under småbarnsåren?

Den enda förklaring jag kan se är att statsfeminismen är så stark i dagens Sverige att ingen kan eller orkar gå emot den. När det gäller andra politiska områden så är det hård debatt mellan partierna, men när det gäller jämställdhetspolitiken så är det inte politisk gångbart att gå emot statsfeminismen och föra fram att det finns andra modeller för jämställdhet, modeller som bryr sig om bägge könens välgång.

Linton är inte en person som skräder orden, och han avslutar på följande vis:

Feminismens totalitära falang har tagit sig in även inom borgerligheten. Det är en gåta hur någon som kallar sig liberal kan acceptera en familjepolitik som dagens.

Uppdatering: Det har kommit en replik till Lintons artikel.

 

11 kommentarer på “Är borgerligt familjepolitik radikalfeministisk?”

 1. John skriver:

  M-kvinnor och FP är de senaste jag läst i feministiska termer.
  Feminismen har en spridningsrisk större än svininfluensan.

 2. idxb skriver:

  Låter som att det är Kristdemokraternas vårdnadsbidrag du eftersöker. Inget nytt med det, bara inte särskilt populärt.

  Den fria marknaden skapar tyvärr väldigt få fasta deltidsjobb. En moderat politik skulle inte öka antalet, snarare minska det eftersom de brukar gilla att skära i den offentliga sektorn.

 3. Adam weisshaupt skriver:

  Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att se vilka som har sett till att både män och kvinnor ska ut i arbetslivet, titta vilka som har sponsrat feminismen när den har varit inne i svackor ( läs känd bankirfamilj från USA)

  Samhället, eller ska jag säga företagen får helt enkelt dubbelt så många sökande samtidigt som staten får full kontroll över barnen. Sverige är ett märkligt exempel i många avseenden. Verkar det som att vi svenskar mår bra?

  Bara för att förtydliga så är jag inte en av dem som förespråkar att kvinnan skall stanna hemma, däremot är det bra om människor själva får bestämma över sin tid med barnen, kanske något naivt dock att tro att alla människor har råd med detta men det handlar ju om att prioritera.

 4. Jakaranda skriver:

  Är borgerlig familjepolitik radikalfeministisk?

  Svar: Ja, nya ”Moderaterna” kan snart alliera sig med Miljöpartiet.

 5. idxb skriver:

  Hallå, kan man få en förklaring till hur alla dessa deltidsjobb skulle skapas? Det känns som att det borde avhandlas först, innan statsfeminismen får skulden för att de inte finns.

 6. Socker skriver:

  idxb,

  Vilket dagis har du rymt ifrån?

 7. Pelle Billing skriver:

  idxb,

  Statsfeminismen är inte ansvarig för att skapa deltidsjobb (och jag har heller aldrig hävdat det?).

  Däremot så känns det enkelspårigt att alla stödsystem syftar till att alla vuxna ska jobba heltid, även de som har 2-3 småbarn där hemma. Ifall man lyckas förhandla till sig att gå ner i arbetstid, så borde statens insatser stödja detta, enligt mig.

 8. idxb skriver:

  Du har hävdat att statsfeminismen är ansvarig för att det inte finns någon stödmekanism för deltidsarbete, utan att förklara hur den stödmekanismen skulle kunna se ut.

  Hur skulle staten stödja ett sådant system? Arbetsgivare vill ha folk som jobbar heltid. Det är mycket dyrare och mer tidskrävande att ha flera människor på deltid jämfört med att bara ha några stycken på heltid.

  Det handlar om enorma summor om man ska kompensera alla arbetsgivare för att låta hela befolkningen välja hur mycket de vill arbeta. Lägg till det en jättestor byråkrati för att kontrollera att systemet inte missbrukas. Föräldrapenningen blir en droppe i havet.

  Och med tanke på att jag har fått helt legitima kommentarer raderade så förstår jag inte riktigt varför folk som frågar mig vilket dagis jag rymt från och (tidigare) huruvida jag är full, får vara kvar.

 9. Erik skriver:

  idxb:

  ”Arbetsgivare vill ha folk som jobbar heltid. Det är mycket dyrare och mer tidskrävande att ha flera människor på deltid jämfört med att bara ha några stycken på heltid.”

  Nej, det varierar beroende på arbetsplats och yrke. Hela poängen med uthyrningsföretagen i Sverige är att många arbetsgivare inte behöver ha folk på heltid hela tiden.

 10. idxb skriver:

  @Erik

  Jag tror vi pratar om fasta jobb. Men visst, om folk vill jobba deltid genom Manpower och sedan sprida ut sin föräldrapenning över flera år för att dryga ut sin inkomst, så borde de väl få göra det.

 11. Pelle Billing skriver:

  idxb,

  Nej, jag har inte sagt att staten ska verka för att det blir fler deltidstjänster i samhället.

  Jag har däremot sagt att statens stöd till småbarnsföräldrar inte endast ska vara designat för dem som jobbar heltid.

Google