Viktig jämställdhetsreform för män

15 augusti 2009, av Pelle Billing

SvD skriver idag om vilka konsekvenser som Högsta Domstolens nya praxis kring våldtäktsmål ger. Den 3 juli kom som bekant beskedet från HD att två män som dömts till våldtäkt i Hovrätten friades, då det inte fanns någon teknisk bevisning som band dem till brottet. HD sätter därmed ett prejudikat att det inte räcker med en trovärdig berättelse för att sätta någon i fängelse, och detta är givetvis ett viktigt besked till alla män – som annars lever i ett samhälle där man riskerar fängelse endast på en kvinnas utsago.

Givetvis får inte detta leda till att kampen mot våldtäkter ges upp; istället bör man intensifiera arbetet för att säkra en fällande dom för de skyldiga. Fokuset bör ligga på att säkra teknisk bevisning så snabbt som möjligt, samt bedriva övrigt polisarbete på ett kompetent sätt – för att få till stånd så många fällande domar som möjligt.

Budskapet som sänds till allmänheten bör vara följande:

 • Är du oskyldig till brottet, så finns det ingen risk att du döms, nu när HD slagit fast att det inte räcker med att peka ut en man utan teknisk bevisning
 • Är du skyldig till brottet, kommer polisen att vara skoningslös i sin jakt på dig, och du kan förvänta dig ett långt fängelsestraff

Våldtäkt är en komplicerad fråga, då jag både avskyr brottet i sig, och den feministiska vridning av domstolarna som gjort att män dömts till fängelse trots att ord stått mot ord.

 

5 kommentarer på “Viktig jämställdhetsreform för män”

 1. Adam Weisshaupt skriver:

  SVD är det enda trovärdiga alternativet när det kommer till gammelmedia.

 2. JJ skriver:

  Hej

  Kan du fatta att regeringen avsätter 800 milijoner i år till kvinnojourerna som inte ens har redovisningsskyldighet över hur de har användt pengarna?

  Fattar du hur illa det är?

 3. Pelle Billing skriver:

  @JJ
  Ja, kvinnojourerna skulle behöva kvalitetssäkras. De tar emot ytterst utsatta kvinnor och då bör det finnas en långt större insyn i deras verksamhet.

  @Adam
  Jag vet inte om SvD är de enda trovärdiga, men de har ett stort spann på sina artiklar om jämställdhet, jämfört med t ex Aftonbladet.

 4. Kristina skriver:

  Här skriver du något som borde vara en självklarhet. Det finns ingen motsättning mellan att arbeta för att fälla fler skyldiga och fria fler oskyldiga, kanske genom utveckling av utredningsteknik eller -rutiner. Viktigt för både män och kvinnor och vår tilltro till rättsväsendet. Bra gjort!

 5. [...] Det pågår en stormande debatt om våldtäkt i SvD för närvarande. Det hela tog sin början när SvD skrev om den nya rättspraxis som följde efter att Högsta Domstolen den 3 juli slog fast att man inte kan dömas till våldtäkt utan teknisk bevisning. Detta ställningstagande från HD var ytterst önskvärt, något jag tidigare skrivit om. [...]

Google