Tjejmässor

06 augusti 2009, av Pelle Billing

Sedan några år tillbaka förefaller det ha blivit populärt att ordna tjejmässor, inte sällan med stöd av kommunala pengar.

Av någon anledning verkar fenomenet tjejmässa vara extra populärt i Skåne (där jag bor). Skånska städer med tjejmässa är bl a Lund, Kävlinge, Malmö och Landskrona. Men fenomenet finns i hela landet: Upplands Väsby, Uppsala, Lidingö, Härnösand och Sundsvall.

Om man skriver in sökordet ”tjejmässa” på Google, så får man drygt 2600 träffar på Google. Om man istället skriver in ordet ”killmässa”, så blir antalet träffar endast 177.

Att det ordnas mässor för ungdomar ser jag som något positivt. Det kan vara ett ställe där man har möjlighet att prova på nya hobbies, eller t o m få inblick i olika yrken som kan intressera en som vuxen. Men frågan är varför endast tjejer anses värda att få chansen till en sån mässa? Borde det inte finnas både kill- och tjejmässor (alternativt könsneutrala mässor), så att alla ungdomar kan få chansen att komma dit?

Ifall mässan ordnas helt privat utan bidrag från kommunen så är det väl helt OK att det kan finnas mer av det ena eller det andra. På den privata marknaden ordnas det som är kommersiellt gångbart, varken mer eller mindre. Men ifall kommunen ger bidrag, så är det ojämställt att endast finansiera en tjejmässa och inte en killmässa.

På sju av de nio tjejmässor jag länkar till ovan, så är kommunen antingen arrangör, eller så arrangeras de med stark kommunal hjälp. Borde inte skattepengarna användas på ett mer jämställt sätt än så? Vilka signaler sänder vi till unga män när det inte finns en mässa för dem?

Jag fick nyligen höra att här i Malmö så har RFSU konsekvent tackat nej till att medverka på tjejmässorna, med hänvisning till att det inte finns några killmässor. All heder till RFSU Malmö; tänk om Sveriges kommuner var lika progressiva.

 

4 kommentarer på “Tjejmässor”

 1. Access skriver:

  RFSU är en organisation som börjat stiga i min aktning!
  För några år sen gjordes – vad jag förstått – försök från feminister att ta över RFSU Stockholm. På samma sätt som de tagit över RFSL Stockholm. Men de lyckades inte och det blev ingen feministisk skrivning i organisationens program.
  (observera att jag fått detta till mig per hörsägen)

  All heder åt RFSU!

 2. Tommy Jonsson skriver:

  Helt rätt Pelle!
  Ungdomsmässor vore ett bättre namn och att de vänder sig till både killar och tjejer.

 3. Pelle Billing skriver:

  @Access

  Jag har hört en liknade berättelse om RFSU och att man aktivt avstod från att kalla sig feministiskt.

  @Tommy
  Ungdomsmässor vore ett sätt att komma ifrån den enorma könsfixering vi har i Sverige. Feminismen pratar å ena sidan om att utplåna könsskillnaderna, å andra sidan så vill man ha könssegregering. Själv tänker jag tvärtom: jag tror inte det går att utplåna könsskillnaderna, men jag ser ingen anledning till könssegregering.

 4. [...] till kvinnor, kvinnliga nätverk i arbetslivet, speciella kvinnotider i simhallen och tjejmässor är bara några exempel på hur kvinnliga rum skapas där män är [...]

Google