Statsfeminismen når orienteringssporten

12 augusti 2009, av Pelle Billing

Idén om att jämställdhet betyder lika många män och kvinnor på alla områden, särskilt då det gäller ledande positioner, har nu nått även orienteringssporten. På O-ringen, världens största orienteringstävling, så höll man i år en jämställdhetstävling, och det vinnande bidraget var följande:

”Fler kvinnliga tävlingsledare samt ordförande inom såväl klubb-, distrikts- som central nivå.”

Av någon anledning så har den kvantitativa aspekten blivit den enda måttstocken på jämställdhet i Sverige. Man glömmer då bort andra måttstockar, som kanske är viktigare, till exempel:

 • Känner du dig fri att forma ditt liv som du vill?
 • Har du tid att träffa dina barn så mycket du vill?
 • Tror du att du skulle stöta på några diskriminerande hinder om du försökte avancera i din karriär?

När vi endast fokuserar på kvantitativa aspekter då antar vi att män och kvinnor är identiska, och vi glömmer även bort andra grupper i samhället såsom handikappade, fattiga, bostadslösa, osv – som troligen har det långt värre än en medelklasskvinna eller medelklassman har det p g a sitt kön.

Själv skulle jag gett följande bidrag till orienterarnas tävling:

Lika möjligheter för kvinnor och män att ha ledande positioner inom orienteringssporten; kompetens och arbetsmoral avgör vem som får befattningarna.

När ska det frenetiska sökandet efter kvantitativ jämställdhet lugna ner sig i Sverige?

 

5 kommentarer på “Statsfeminismen når orienteringssporten”

 1. Adam Weisshaupt skriver:

  Bra fråga Pelle! Man kan också fråga vad vi gör när vi nått det konstgjorda målet och botat diskriminering med ännu mer diskriminering?

  Känns lite som att vi är ekorrar i ett hjul som absolut måste nå lika många varv trots att vi inte vill.

  Jag tror att jämställdhetsdebatten får en skjuts framåt när vi börjar tala om de arenor i vilka kvinnor har makt dvs barn och familj men även andra frågor som ligger på det psykologiska planet (Vi skyddar ju alltid kvinnor). Som det ser ut idag så är det ingen man som är med och beslutar i dessa frågor där kvinnor har makt. Det är högtid att vi talar om för våra manliga politiker att dessa frågor är viktiga och att de behöver vara med när det skall beslutas om t ex vårdnadslagar eller skollagar, områden som i politiken nästan enbart har kvinnliga politiska företrädare.

  Ibland så tror och hoppas jag att de radikala feministerna är så rabiata just för att få till stånd en debatt om jämställdhet, med tiden så kommer vi att se om mina förhoppningar besannas så att vi kan få en mer sansad och mångfacetterad debatt.

  I vilket fall som helst så börjar saker hända som inger ett stort hopp inför framtiden:-)

 2. Kristina skriver:

  Håller med om att räkna jämställdhet genom antal deltagare/representatnter borde vara ett avslutat kapitel.
  @Adam: intressant poäng om diskussionskapandet. Jag hoppas också på en annan typ av debattklimat, med både ett manligt OCH ett kvinnligt perspektiv ges plats. Eller som du säger mer mångfacetterad debatt med flera manliga och kvinnliga perspektiv, vi är ju inga homogena grupper direkt. Utan att glömma andra gruppers perspektiv givetvis.

  Då kanske vi skulle kunna diskutera normer, moral och värderingar utan att kriga och hålla benhårt på låsta positioner?

 3. [...] Statsfeminismen når orienteringssporten Aug 13 [...]

 4. [...] alternativet ”Statsfeminismen når orienteringssporten” samt på pelles blogg ”Statsfeminismen når orienteringssporten” och ”Debatt inom orienteringen”. Mycket intressant och det är svårt att [...]

Google