Manlig sexualitet, del 2

29 augusti 2009, av Pelle Billing

De senaste decennierna har kvinnor fått lära sig följande om sin sexualitet:

 • Det är inget fult med din sexualitet eller att vilja ha sex.
 • Såhär funkar din kropp fysiskt sätt, och såhär maximerar du din njutning.
 • Ta för dig!

Inget fel med det! Med tanke på att kvinnors sexualitet var lastade med en del konstiga föreställningar, t ex från den viktorianska tiden, så behövdes nya budskap i samhället – bland annat de budskap som listas ovan.

Det man kan fundera på är följande punkter:

 • Varför handlade budskapet endast om att kvinnor skulle lära sig njuta, och att lära sig ta för sig. Varför utgick man ifrån att alla kvinnor var timida och icke-egoistiska i sängen?
 • Varför har det inte pumpats ut några konstruktiva budskap till män, om manlig sexualitet? Utgick man ifrån att alla män hade gott självförtroende och var egoistiska i sängen?

Själv tror jag det är viktigt att bägge könen får positiva budskap om sin sexualitet, budskap som dessutom är balanserade (dvs att man ska bry sig både om sig själv och sin partner).

När man utgår ifrån att män inte kan ha en skambelagd sexualitet, eller en avsaknad av kunskap om hur kroppen fungerar, så blir hela debatten snabbt väldigt snedvriden. Jag ser detta som ytterligare ett i raden av exempel på hur man antar att det som gäller för de mest lyckade och framgångsrika männen skulle gälla för alla män. Det är detta sätt att resonera som har lett till hela det radikalfeministiska universumet, där männen förutsätts att alltid ha det bättre än kvinnorna.

Framöver så hoppas jag att en positiv inställning till alla människors sexualitet kan bli normen, oberoende av kön (eller parterpreferens för den delen). Samtidigt hoppas jag att man lämnar utrymme både för att det kan finnas skillnader mellan män och kvinnors genomsnittliga sexualitet, och att det kan finnas stora individuella skillnader. Den kanske bästa beviset på att män och kvinnors sexualitet skiljer sig åt är att bögar i genomsnitt har långt fler sexpartners under livet än flator.

Fotnot 1: Igår skrev DN om hur porren splittrade feminismen. Men i Sverige får man trots allt säga att den radikalfeministiska inställningen är den som gäller (dvs att porr handlar om mäns överordning och i förlängningen våldtäkt…).

Fotnot 2: Västerbottenskuriren ledarskribent Mats Olsson vågar ta ställning i omskärelsedebatten.

 

10 kommentarer på “Manlig sexualitet, del 2”

 1. Mikael Hedberg skriver:

  Jag tycker det är lite spännande med sex-kneps-löpsedlarna. Man har ju sett ett antal nu, och jag tycker mig kunna urskilja ett visst mönster. För kvinnor handlar det alltid om att våga och att njuta… som det här:

  http://www.expressen.se/1.631927

  För män handlar det istället om prestation. Tips om hur du blir bättre på att tillfredsställa, tester för hur ”bra” du är, och liknande. I värsta fall handlar det helt enkelt om hur män i allmänhet är kassa i sängen, och borde bli bättre. A’la:

  http://www.expressen.se/1.637180

 2. Pelle Billing skriver:

  Ja, en artikel som handlade om hur män kunde njuta mer och hur kvinnor kunde bli bättre på att tillfredsställa sina män skulle ju få en att hoppa i taket. Det senare finns väl iochförsig, kanske inte i dagspressen men i veckotidningar för unga kvinnor. Men artiklar om hur män kan njuta mer lyser verkligen med sin frånvaro.

 3. Erik skriver:

  Pelle:

  ”Det man kan fundera på är följande punkter:”

  Bra punkter, jag skall försöka ge så tydliga svar som möjligt.

  ”Varför handlade budskapet endast om att kvinnor skulle lära sig njuta, och att lära sig ta för sig.”

  Mitt deltaganda på internet under tidigt 2000-tal gav mig med önskvärd tydlighet svaret på denna fråga. Anledningen budskapet handlar om att kvinnor skall lära sig ta för sig är att sexualiteten politiseras och det ingår inte i jämställdhetstanken att de saker som stärker kvinnor också skall stärka män. Jag har personligen i debatten fått svaret av kvinnor att de ”lärt sig mäns känslor inte är viktiga” Detta är inget de hittat på, det är saker som de blivit TILLSAGDA som unga och utgår från som vuxna.

  ”Varför utgick man ifrån att alla kvinnor var timida och icke-egoistiska i sängen?”

  Det gjorde man inte, man struntade hur kvinnor var i sängen. Det är en förväxling mellan persuasiva och informativa samtal. Dessa saker var aldrig informativa, man sade vad än man behövde säga.

  ”Varför har det inte pumpats ut några konstruktiva budskap till män, om manlig sexualitet? Utgick man ifrån att alla män hade gott självförtroende och var egoistiska i sängen?”

  Nej man struntade i hur män var i sängen och man struntade i hur kvinnor var i sängen. Människor reagerar starkt på vad som har med sex att göra och därför gjorde man sexualiteten till politik. Rätt smart om man bedömer det rent retoriskt. De flesta begriper ju än idag inte att det inte är informativa samtal de bedömer.

  ”Själv tror jag det är viktigt att bägge könen får positiva budskap om sin sexualitet, budskap som dessutom är balanserade (dvs att man ska bry sig både om sig själv och sin partner).”

  Ja men det beror på att du och personerna bakom dessa budskap har helt olika politiska målsättningar.

  ”När man utgår ifrån att män inte kan ha en skambelagd sexualitet, eller en avsaknad av kunskap om hur kroppen fungerar, så blir hela debatten snabbt väldigt snedvriden.”

  Vilket är helt avsiktligt. debatten handlar för dem inte om sex utan om makt. Här har du en utmaning, försök hitta ett enda sammanhang där opinionsbildare pratar om sex utan att koppla det till makt.

  ”Jag ser detta som ytterligare ett i raden av exempel på hur man antar att det som gäller för de mest lyckade och framgångsrika männen skulle gälla för alla män.”

  Jag vet inte om man antar det eller bara låtsas göra det för att få ursäkten att säga vad man redan vill säga. Då detta är rent persuasivt dominerade budskap så kan du lika gärna utgå från att de vet det inte är så men struntar i det. Det här är textbook metoder i att övertyga. Den amerikanska kampanjarbetaren Frank Muntz boktitel säger allt ”Its not what you say, its what people hear”

  ”Det är detta sätt att resonera som har lett till hela det radikalfeministiska universumet, där männen förutsätts att alltid ha det bättre än kvinnorna.”

  Ja, eller så är det helt enkelt så här det radika universumet måste resonera för att få föra fram de åsikter de alltid haft. Om du bedömer de olika relevanta organisationerna i USA kronologiskt ser du att radikala budskapen kom före de radikalfeministiska teorierna som gav ursäkt till radikala budskap. De kallade sig inte ens feminister de kallade sig ”radical women”

  ”Framöver så hoppas jag att en positiv inställning till alla människors sexualitet kan bli normen, oberoende av kön (eller parterpreferens för den delen).”

  Om sexualiteten är politik så kommer inställningen till sexualitet att underordnas de politiska målen.

  ”Den kanske bästa beviset på att män och kvinnors sexualitet skiljer sig åt är att bögar i genomsnitt har långt fler sexpartners under livet än flator.”

  Det kanske bästa beviset på att mäns och kvinnors sexualitet skiljer sig är att lesbiska relationer är de som pajar oftast. Dvs till och med bögar har lättare att hålla ihop än två kvinnor.

  ”Igår skrev DN om hur porren splittrade feminismen. Men i Sverige får man trots allt säga att den radikalfeministiska inställningen är den som gäller (dvs att porr handlar om mäns överordning och i förlängningen våldtäkt…).”

  Den radikalfeministiska inställningen är som jag ser det bara feministiska ursäkter på radikala åsikter. Orsaken radikalerna vill vara feminister är att de hela tiden söker kopplas till nåt som man inte får säga emot då de inte kan debattera sakfrågor i jämlika debatter. På samma sätt har de under hela 70 och 80 talen bytt ämne och letat efter någon position som gav dem immunitet.

  Tidigare så var det videovåld, sedan var det porr, nu har de nyligen hittat hem genom att använda prostitutionsdebatten som ursäkt för sina alltid lika galna teorier.

 4. Pelle Billing skriver:

  Jag håller med om att radikalfeminismen handlar långt mer om makt än många vill erkänna. Det har iaf väldigt lite att göra med jämställdhet.

  ”Tidigare så var det videovåld, sedan var det porr, nu har de nyligen hittat hem genom att använda prostitutionsdebatten som ursäkt för sina alltid lika galna teorier.”

  Precis. 80-tal, 90-tal, 2000-tal. Liknande debatt på tre olika områden.
  Givetvis förtjänar dessa områden en debatt, för de är kontroversiella, men det är tråkigt att en åsikt så starkt anses vara ”den rätta”.

 5. Mikael Hedberg skriver:

  Spann vidare på mitt tidigare resonemang och skrev ett inlägg om det:

  http://www.skivadlime.se/2009/08/sextips-i-feminismens-spar/

 6. Pelle Billing skriver:

  Bra inlägg Mikael!

 7. Kristina skriver:

  Jo, jag tänkte just på det Pelle nämnde i kommentar 2: det som finns av positivt finns väl i råd och liknande som tjejtidningar ger. Där berättar ”ställföreträdande” män om vad män brukar önskar sig och berättar hur vi kvinnor ska vara i sängen för att vara “bra” (”intresserad, initiativrik och aktiv”) Cosmopolitans journalistiska värden kan kanske ifrågasättas i vissa stycken men dess grundsyn på sex är ganska tillåtande och positiv. Fokus är tydligt på bådas njutning och vad man som tjej kan göra för sin partner.
  Alltid något?
  Är det tidningars (med killar/män som målgrupp) fel att det inte skrivs om killar njutning. Pressen brukar (felaktigt?) hävda att det är läsarnas intressen som styr och liksom undanbe sig ansvar.

 8. Pelle Billing skriver:

  Ja, veckotidningar för kvinnor är betydligt mindre politiserade än dagspressen. Så i dessa veckotidningar kan man se både artiklar om hur man kan njuta som kvinna, och hur man kan ge sin partner njutning, vilket egentligen är ganska självklart att den läsargruppen vill ha om man inte utgår från politiska ställningstaganden.

  Veckotidningar för män har traditionellt sätt inte varit särskilt vanliga (den manliga könsrollen som spökar?). Men nuförtiden finns de ju. Ärligt talat vet jag inte hur dessa tidningar skriver om sexualitet. Någon som har bättre koll på läget?

 9. [...] har en stor eloge för att han vågar prata om manlig sexuell njutning i detta sammanhang, vilket sällan tas upp i något sammanhang i media och vilket bagatelliserats av ledande [...]

 10. [...] och samhällsdebattören Pelle Billing skrev igår om den Manliga sexualiteten (en fortsättning på en tidigare post, även den [...]

Google