Forskning bra för jämställdhetsdebatten

17 augusti 2009, av Pelle Billing

Jag är en varm anhängare av att använda forskning i jämställdhetsdebatten. Av någon anledning är det vanligt att åsikter och ideologi är tillräckligt för att få uttala sig i just jämställdhetsfrågorna, något som är betydligt mindre OK i andra samhällsdebatter. Vare sig vi diskuterar lönenivåer, partnervåld, kvotering eller medfödda könsskillnader – så bör debatten ta sitt avstamp i den forskning som faktiskt föreligger.

I dagens SvD skriver man om den forskning kring självskador som psykolog Jonas Bjärehed och psykologiprofessor Lars-Gunnar Lund utfört vid Lunds Universitet. Förutom att det är ett alarmerande antal ungdomar som provat att skada sig själv, så framkommer det att det inte är särskilt stora skillnader i könsfördelningen. Annars brukar ju tidningsrubrikerna handla om att unga kvinnor mår dåligt, och självskadar sig.

Om vi dessutom lägger till statistiken för ungdomsbrottslighet och självmord, så talar det mesta för att unga män mår lika dåligt som unga kvinnor gör – även om männen är sämre på att söka hjälp hos t ex psykiatrin. Givetvis ska detta inte handla om någon slags könskamp: det viktiga är att individer mår dåligt, och därmed behöver hjälp att komma vidare i sitt liv. Men när tidningarnas rubriker nästan alltid handlar om att unga kvinnor mår dåligt, så är det på sin plats att med forskningens och statistikens hjälp påvisa hur det egentligen ser ut i samhället.

 

4 kommentarer på “Forskning bra för jämställdhetsdebatten”

 1. Jocke skriver:

  För några år sedan (2005) släppte BRIS ett pressmeddelande där man sa att lika många pojkar som flickor ringde till deras telefonjourer för att de mådde dåligt. BRIS hade dock problem med att nå fram till pojkarna då de på grund av bristande förmåga att kommunicera runt sina känslor ofta slutade höra av sig i en slags frustration över sin otillräcklighet.

  Detta pressmeddelande ignorerades dock helt, istället fylldes löpsedlarna snart med artiklar om tjejer som mådde dåligt. Visserligen är det också tragiskt och allvarligt, men det är ännu mera tragiskt att de utsatta pojkarna helt ignorerades.

  Tyvärr lever vårt samhälle i en slags förnekelse där pojkar om mäns problem viftas bort och osynliggörs. För det tycks vara så att det bara är tjejers och kvinnors problem som är på riktigt.

 2. HDR-fotografen skriver:

  ”så framkommer det att det inte är särskilt stora skillnader i könsfördelningen.”
  När man sedan går vidare till antal självmord är män överrepresenterade. Kvinnor försöker mer men misslyckas, medan män gör det ordentligt.

  2004 var det 109 män i åldern 15-24 som dog. I samma åldersgrupp bland kvinnorna var det 34 st.

 3. Pelle Billing skriver:

  @Jocke
  Intressant information från BRIS. Att pojkar har svårt att artikulera sina problem är något som behöver tas på allvar. Paradoxalt nog så förändras den manliga könsrollen som mest, när man accepterar att även män kan vara svaga. Men eftersom stora delar av dagens feminism tyvärr handlar om att monopolisera kvinnors offerställning så blockerar man tyvärr en förändring av könsrollerna.

  @HDR-fotografen
  Ja, jag nämnde självmorden i texten ovan. Som du skriver så är män rejält överrepresenterade i självmordsstatistiken, år efter år.

 4. hampus skriver:

  Jag, som arbetar som butiksbiträde, har fått se hur unga pojkar ständigt ifrågasätts av blotta sin närvaro. Jag får ofta input av både kunder och mina kvinnliga kollegor att jag ”borde hålla ett öga på de pojkar i butiken” som bara råkat befinna sig i butiken så de inte snattar eller ställer till med annat ofog, alltid med svaga motiveringar i stil med t ex ”att pojkarna befann sig i avdelningar som pojkar inte brukar bevista i butiken”.

  Min egen erfarenhet däremot är att unga grabbar är bland de mest välkomna kunder att ha o göra med, enkelt respektera tillsägelser att inte åka inlines i butiken, aldrig av mig bevittnats snatta och vars enda brott består i att vara glada och tydligt hörbara i butiken. Tvärtom är det däremot alltid unga tjejer som börjar tjafsa om man ber om leg vid alkohol- eller tobaksköp.

  Det är trist, men jag välkomnar klillarna.

  hampus

Google