Felaktig syn på jämställdhet – igen

07 augusti 2009, av Pelle Billing

I dagens SvD skriver Lena Hennel om att Männen dominerar inom Moderaterna. Tyvärr så är artikeln en stilstudie i det som gått fel i den svenska jämställdhetsdebatten.

Artikeln börjar lovande, genom att vi får höra det som troligen är den faktiska förklaringen till att det är fler män som representerar Moderaterna ute i kommunerna:

Kvinnorna vill inte kliva fram, lyder förklaringen från Kenneth Isaksson (M), partiets gruppledare i fullmäktige.

– Jag har frågat flera stycken. Men man kan ju inte tvinga människor om de inte vill, säger han

Nej, givetvis kan man inte tvinga folk att ta på sig en uppgift de inte vill ha. Det är fascinerande att detta är så svårt att greppa i jämställdhetsdebatten. Jakob Wallenberg har uttalat sig om hur svårt det är att få kvinnor att acceptera toppositioner i näringslivet, trots att han tillfrågar kvinnor regelbundet.

Artikeln fortsätter:

Det moderata kvinnoförbundet har låtit kartlägga den moderata representationen i ett jämställdhetsbokslut. Det handlar om hela den politiska kedjan, från riksdag och regering ned till minsta kommunala revisorsnämnd. På lokal nivå är läget ”illa” , konstaterar Magdalena Andersson, ordförande för M-kvinnor, och ”det duger inte att leta ursäkter”.

Varför kallas en numerisk utträkning för ”jämställdhetsbokslut”? Jämställdhet betyder att du inte diskrimineras p g a kön, men det innebär inte att vi har lika många män och kvinnor på alla områden i samhället. Dessutom är det lite konstigt att säga att det inte duger att leta ursäkter, när det finns en uppenbar sådan: kvinnor tackar nej till uppdragen när de blir erbjudna att representera sitt parti.

Artikelförfattaren spär sedan på den felaktiga definitionen på jämställhet ytterligare:

Bara i 21 av 290 kommuner lyckas partiets kvinnor uppnå jämställdhet. På övriga orter har de en representation under 50 procent.

Oväntat nog så kommer sedan ett inslag om manliga och kvinnliga sätt att vara i världen, och vad detta kan ha för effekt:

Statsvetaren Katarina Barrling Hermansson, som forskat om partikulturer, menar att partiernas rekrytering påverkas av deras normer.

– Moderaterna tenderade att högre värdera egenskaper som man ofta förknippar med män, säger hon.

”Ett strikt professionellt, ganska distanserat sätt” att beskriva politiska frågor uppskattades. Mer känslomässigt tal betraktades med misstänksamhet

Detta resonemang kan vara intressant att föra, ifall man accepterar att det finns medfödda skillnader mellan könen. Om man istället som statsfeminismen förnekar all den forskning som finns, och istället tror att alla könsskillnader är socialt konstruerade, så blir målsättningen istället att sudda ut allt som är manligt och kvinnligt – och då missar man helt chansen att att låta kvinnliga sätt att vara påverka politiken, ifall det finns anledning att tro att det behövs i ett visst parti.

Slutligen så kan jag inte annat än vänta på en motsvarande artikel om Vänsterpartiet. Där är 18 av 30 ledamöter i partistyrelsen kvinnor, och likaså 14 av 22 riksdagsledamöter. Således råder en kvinnodominans, som tidningarna med sin logik bör klassa som ojämställd, och i behov av åtgärder. På samma vis skull man kunna spekulera om Vänsterpartiet har normer som ofta förknippas med kvinnor och därmed stöter bort män, på samma vis som man uttalade sig om Moderaterna (själv skulle jag vilja lägga till att ett feministiskt parti som Vänsterpartiet är mansfientligt i grunden, och därmed stöter bort männen oberoende av vilka normer som gäller i övrigt).

 

7 kommentarer på “Felaktig syn på jämställdhet – igen”

 1. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Intressant reflektion om Vänsterpartiet, men du har nog rätt, det kommer aldrig att uppmärksammas av media att det är ‘ojämlikt’ åt andra hållet hos dem och att det råder normer hos dem som stöter bort män! Så jämlik är inte mediavärlden!

 2. Access skriver:

  Hur ser könsbalansen ut i Feministiskt Initiativs ledning?
  Har inte de till och med skrivit in i sina stadgar att det inte får vara mer än en viss procent män i ledningen (typ 30%)?

 3. Geson skriver:

  jag ogillar vänstern för att jag förknippar de med flummiga lågt utbildade människor, AFA, politikermisshandel, anti-demokrati (fel åsikt och vi har rätt att tysta dig). Hade ingen aning om att kvinnor var överrepresenterade där.

 4. Tommy Jonsson skriver:

  Jag menar att det är befogat med 50/50 endast kring vården och ansvaret för barnet. Det är där jamställdheter är minst och nämns inte ens i artikeln.

 5. [...] krävs förbättring av moderaterna!,Demokratiutredningen och partifinansiering i omutliga Sverige,Felaktig syn på jämställdhet – igen, Märklig artikel om jämställdhet [...]

 6. Tanja Bergkvist skriver:

  Pelle, intressant! Här var förresten en välskriven artikel i dagens SVD:
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3331561.svd

 7. Pelle Billing skriver:

  Tack Tanja!

  Ja, har sett den artikeln, och ska blogga om den :)

Google