Debattartikel om våld i nära relationer

25 augusti 2009, av Pelle Billing

I dagens Aftonbladet publiceras en debattartikel om våld i nära relationer: ”Ta kvinnornas våld på allvar”. Artikeln är skriven av Magnus från Genusmagazinet, och är undertecknad även av mig, då jag aktivt jobbar med dessa frågor.

Genusmagazinet är en mycket seriös webbtidning som belyser de jämställdhetsfrågor som ofta saknas i det vardagliga mediala flödet, så jag kan varmt rekommendera den.

Förutom dagens debattartikel, så skrev Aftonbladet nyligen om den undersökning som visar att finska flickor slår oftare än pojkar. När jag gör djupdykningar i forskningen kring partnervåld inför mina föreläsningar, så har jag sett att vissa amerikanska forskare tycker sig se en tendens att mäns relationsvåld minskar medan kvinnors är oförändrat eller t o m ökar. Den finska forskningsrapporten som Aftonbladet skriver om är ytterligare en indikation på att det kan finnas en sådan trend, åtminstone i moderna demokratiska samhällen.

I slutändan handlar det trots allt om att allt våld ska tas på lika stort allvar, och fördömas lika mycket, oberoende av vem som utövar det. Det är även viktigt att alla förövare och offer kan få den hjälp de behöver, oberoende av vilket kön de har. I nuläget saknas det nästan helt hjälp att få för manliga offer och kvinnliga förövare, vilket är något som behöver förändras.

 

5 kommentarer på “Debattartikel om våld i nära relationer”

 1. Logitech skriver:

  Helt klart ett steg i rätt riktning. Tack.

 2. katten skriver:

  Kan du Pelle uppge någon forskning där man använder begreppet partnervåld.
  Hur definieras begreppet juridiskt?

 3. hampus skriver:

  katten:

  partnervåld är enkom riktat till kvinnor:

  http://www.cvp.se/publications/downloadables/sara%20sv%20final.pdf

  även i stundande lagförslag.

  Definition? Ja, naturligtvis att det alltid är synd om kvinnorna.

 4. Pelle Billing skriver:

  @katten

  Om du läser detta blogginlägg, och tittar på källorna jag listar på slutet – så är det bra forskningsrapporter som alla definierar hur de har mätt partnervåld och vilken typ av våld som räknas. Forskningen redogör också för olika typer av våld separat, och vilka konsekvenser våldet får. Så kunskapen finns, det handlar bara om att våga se den.

 5. Mannen skriver:

  @Hampus

  ”Könsrelaterat våld” är också per definition riktat mot kvinnor. Så exemplevis kan inte könsstympning av pojkar vara könsrelaterat våld pga denna definition.

  Detta leder naturligtvis till att problemet exempelvis aldrig beaktas i olika projket som får pengar för att minska det könsrelaterade våldet…..

Google