Tidigare friad kvinna dömd

28 juli 2009, av Pelle Billing

Idag skriver DN och Expressen om den 60-åriga kvinna som dödade en 63-årig man med yxa förra sommaren. Före hon angrep mannen med yxa hade hon drogat honom med sömnmedel som hon stoppat i chokladbollar. Efter dådet tog hon mannens bankkort och plockade ut pengar i en bankomat.

Då kvinnan erkänt händelseförloppet förefaller det vara ett relativt enkelt rättsfall; frågan borde i första hand vara hur långt straff hon ska få för dådet. Men något helt annat skedde i Tingsrätten, nämligen att kvinnan friades helt. Genom att hävda att mannen gjort sexuella framstötar, sa kvinnan att hon handlat i nödvärn, och detta räckte för att Tingsrätten helt skulle fria kvinnan.

Även om kvinnan talar sanning, och mannen gjort sexuella framstötar som var ovälkomna, så är det svårt att förstå hur detta kunde klassas som nödvärn. Kvinnan kunde ju bevisligen droga mannen, och detta torde ju ha räckt för att få tid nog att lämna huset och bege sig långt därifrån.

Hovrätten har idag ändrat domen, och dömer kvinnan till sex år för dråp. Men det satt hårt inne: två av rättens jurister ville fria kvinnan.

Detta fall är ytterligare en indikation på att män och kvinnor behandlas olika av rättsväsendet. Män döms hårdare för identiska brott, och kvinnliga brottlingar betraktas oftare som offer. Suzanne Kordon och Anna Wetterqvist har skrivit om detta fenomen, mer om detta längre fram.

Jämställdhet handlar om att män och kvinnor ska få samma bemötande på alla områden i samhället – både när det gäller fördelar och nackdelar – och därför är det viktigt att domstolarna börjar se både kvinnor och män som individer som är ansvariga för sin handlingar. Genom att fortsätta se kvinnor som offer utan eget ansvar, så cementerar man en förlegat kvinnosyn – vilket inte är kompatibelt med ett jämställt samhälle.

 

8 kommentarer på “Tidigare friad kvinna dömd”

 1. katten skriver:

  Tror du på fullt allvar att det finns ”identiska brott”? Det är i varje fall inte vad
  jurister får lära sig.
  I det här fallet där tingsrätt friat och hovrätt fällt men två domare varit skiljaktiga
  är det inte helt osannolikt att domen får prövningstillstånd till HD.

  Dina slutsatser och generaliseringar borde du nog bearbeta en aning.

  Likhet inför lagen har vi och ska absolut ha.. Men det är inte så enkelt som att
  sortera brott i olika kategorier och sen döma alla i varje kategori lika. Det sker inte heller.

 2. Pelle Billing skriver:

  katten,

  Ifall kvinnor oftare ses som offer, och får kortare straff (eller inget straff alls) oftare än män för samma typ av brott – så är det ett problem. Och det är inget oväntat problem med tanke på de traditionella könsroller som vi ärvt från tidigare generationer. Om vi bryr oss om jämställdhet på riktigt (dvs bryr oss om bägge könen), så är detta ett problem som vi bör titta på.

 3. katten skriver:

  Kan du inte tänka dig det förhållandet att kvinnor oftare faktiskt ÄR offer – för våld av olika slag?

  Om en kvinna begått ett brott och ställs inför rätta – inte betraktas hon som
  offer i den situationen. Det visar det fall du själv refererat till.

  Cirka 90 procent av alla som sitter i fängelse är män. Varför är det så? tror du.

 4. Pelle Billing skriver:

  Att det är flest män i fängelse kan användas som argument att den manliga könsrollen är oerhört skadlig, och att kraven på män är så höga att man lätt trillar dit och blir brottsling. Så skulle åtminstone en feminist debatterat om det gällde kvinnor.

  Men av någon anledning så använder man ofta tankesättet ”män får ta ansvar för det de gör, män får skylla sig själva” när det gäller män.

  Förhoppningsvis kan vi nå en punkt där vi inser att både män och kvinnor kan vara fångna i sin könsroll, men bägge könen har också förmågan att bryta sig ur destruktiva normer, och skapa sig ett bättre liv.

  Vad gäller våld så är det män som oftare är offer, totalt sett.

 5. katten skriver:

  Menar du att orsaken till att 90 procent av alla som sitter i fängelse är män -
  det är hur feminister resonerar?

  Ja jag tycker att människor måste ta ansvar för sina handlingar. Män och kvinnor. Men den som är utsatt för våld – för den är situationen en helt annan.

  Men vad menar du med det sista, att män skulle vara offer totalt sett. I så fall
  lever du och jag inte på samma planet.

 6. Pelle Billing skriver:

  Om man kombinerar våld i hemmet och våld utanför hemmet så är män oftare utsatta.

  I hemmet är kvinnor drabbade oftare, men skillnaden är inte så stor som man kan tro. Däremot blir konsekvenserna för kvinnor allvarligare (fysiska skador, rädsla, osv). Läs mitt blogginlägg om ”En nyanserad bild av partnervåld”.

  Vad gällde resonemanget om män i fänglse, så använde jag en typ av offer-resonemang som feminister ofta använder – som en intellektuell övning. Personligen vill jag inte överdriva offer-perspektivet för något kön, så där håller vi med varandra.

 7. katten skriver:

  Jag harinte talat om offer av någondera slaget. Jag frågade vad du tror om orsaken/erna till att 90 procent av alla som sitter i fängelse är män.
  Vill du inte svara? Snack om feminister såsom intellektuell övning? Inget vidare hedervärt svar.

 8. Pelle Billing skriver:

  Ok, katten, då förstår jag din fråga. Den är för lång att besvara här i kommentarerna, men jag kan tänka mig att skriva ett helt blogginlägg om det. Stay tuned :)

Google