Rätten att skaffa barn

26 juli 2009, av Pelle Billing

I dagens Sverige så är det något av en djungel när det gäller vilka möjligheter man har att få hjälp av staten med att skaffa barn:

 • En kvinna som är gift eller sambo med en man eller en annan kvinna, har rätt till inseminering. Således kan lesbiska par skaffa barn med statens goda samvete.
 • En singelkvinna kan idag inte bli inseminerad i Sverige, men en majoritet av riksdagspartierna är för att detta ska bli möjligt
 • Ett bögpar eller en singelman har inga möjligheter att bli föräldrar via surrogatmödraskap, då detta är förbjudet i Sverige
 • Kvinnor som inte kan bli gravida, har heller ingen möjlighet till surrogatmödraskap

Således finns det en ojämställd situation hos homosexuella, där lesbiska par får en hjälp som bögpar nekas.

Här följer ett klipp från TV4:s Nyhetsmorgon, från tidigare i veckan, om ett bögpar som använt sig av surrogatmamma i USA:

Det är min övertygelse om att homosexuella män egentligen inte har särskilt mycket gemensamt med den feministiska rörelsen. Feminister pratar ofta om intersektionalitet numera, och menar då hur flera maktordningar samverkar, såsom kön/genus, sexualitet, ålder, klass, funktionsduglighet och etnicitet. Lägg märke till att kön/genus alltid listas först i dessa sammanhang, vilket innebär att bögar i första hand betraktas som män, och därmed tillhör den grupp som förtrycker kvinnor, enligt feministernas/genusvetarnas åsikter. Således så vill feminister hjälpa bögar med ena handen och peka ut dem som förtryckare med andra handen.

Jag håller med om att bögar i första hand är män, men inte att de är förtryckare (inget av könen förtrycker det andra, utan det finns bara två olika könsroller som innehåller olika typer av begränsningar). Bögar påverkas av samma orättvisor som drabbar alla män i Sverige, utöver den diskriminering som man kan råka ut för som homosexuell. Därmed anser jag att homosexuella män i första hand hör hemma i grupper som kämpar för mäns rättigheter, eller i grupper som åtministone vill ha en syn på jämställdhet som inkluderar bägge könen – inte bara kvinnor. Jag vet att det redan finns flera bögar som läser denna blogg, och jag hoppas att det blir fler.

(Angående rätten till surrogatmödrarskap kan du läsa mer på surrogat.nu)

 

15 kommentarer på “Rätten att skaffa barn”

 1. Access skriver:

  I slutet av 80-talet och åren därefter – när den organiserade homorörelsen fick pengar för specialbekämpning av hiv – började flatorna engagera sig. Tidigare hade de hållit sig inlåsta på t ex Kvinnohuset och mest ägnat sig åt interna diskussioner. Den organiserade homorörelsen hade dittills mest skötts av bögar. Det var bögarna som drev den utåtriktade kampen för alla homosexuellas lika rättigheter i förhållande till de heterosexuellas. Men nu när pengarna kom in i organisationen var det många flator som såg en möjlighet att få sin feministiska kamp finansierad. Visserligen användes pengarna till hiv-bekämpning, men hela den lobbyingapparat som byggdes upp under arbetet svängdes sakta om till att arbeta även för feminismen.

  Feministiska flator och unga queers tog över RFSL. Vi äldre bögar gav till slut upp den organisation vi själva skapat, vi kände inte igen oss i den längre. Den var ockuperad, sjanghajad av radikalfeminister. RFSL införde till slut en obligatorisk feministisk handlingsplan som innebar att alla som jobba t ex med skolinformationer skulle genomgå en feministisk information.

  Det är nog sant att vi bögar inte har så mycket med flator eller feminister att göra. Men vi har inte så mycket gemensamt med konservativa heterosexuella män heller. Många av oss stödjer starkt den individuella friheten från normer som säger hur män eller kvinnor ska vara, eller vilka kön de människor vi älskar bör har.

  Ofta kan jag tycka att sajter som den här är en fristad för oss frihetliga bögar. Men andra stunder märker man att bögförtryck och normtänkande frodas även bland denna sajts läsare.

  Då är det inte lätt att känna sig hemma här heller.

 2. Per skriver:

  Håller med dig Access, men vi får skylla oss själva. Det är mitt sätt att se på sakernas tillstånd och livet. Det blir mycket enklare att rätta till då.

  Jag har sett att RFSL kräver en typ av process med surrogat där mamman ska kunna behålla barnet om hon vill. Skit i bögparet liksom, de är ju bara pappor. Detta är tydligen en eftergift för radikalfeministiska grupperingar inom förbundet. Men som sagt, mesbögarna får skylla sig själva som går med på detta och inte sätter gränser och hävdar sin rätt.

  Män i största allmänhet får skylla sig själva att sakernas tillstånd är som de är. Och just detta med att ”skylla sig själv” gör att vi har ett försprång gentemot kvinnor och feminister som gärna lägger skulden utanför sig själva. Dagens situation och elände på olika pojk-, mans-, och pappafronter borde lätt kunna lösas med lite härlig manlig medvetenhet och aktivism.

  Nätverket som presenteras i tv-inslaget är ett sådan typ av hands-on-aktivism

 3. Access skriver:

  Håller med dig också, Per. Det behövs en lite mer militant bögaktivism som inte kompromissar bort viktiga frågor för att blidka feministflatorna. Jag var i Tyskland för några år sen och träffade ett antal homoorganisationer. Där finns ingen samlad kraft motsvarande RFSL utan där finns flera mindre som arbetar för enskilda frågor. För vänsterbögar, för högerbögar, för vänsterflator, för transsexuella, för läderbögar, för hivpositiva osv. Alla för sin egen sak, vilket innebär att de inte behöver släta ut sina frågor för att göra alla nöjda.

  Jag kommer att spana in surrogat-tältet i Kungsan. Inte för att jag nödvändigtvis vill ha egna barn, utan för att det är det sista tabut som feministkvinnorna vill hålla fast vid. Bara tanken på att föda barn och överlämna barnet helt till män retar gallfeber på många av dem!

 4. Per skriver:

  Kul att du går dit, jag tänker också göra det! Det här gänget måste stöttas på alla sätt och vis.

  Och visst har du helt rätt; radikalfeminsterna måste vrida sig som maskar på en metkrok när de själva krävt inseminering och manlig underkastelse och plötsligt möts av ett gäng bögar som ställer motkrav. Dock vill jag betona att alla flator inte tänker på detta sätt utan många resonerar helt i linje med killarna i tv-inslaget.

 5. Pelle Billing skriver:

  Intressant diskussion Access och Per. Jag läser och lär.

 6. Age of entitlement skriver:

  Instämmer Pelle, det är en intressant diskussion. Den visar med all önskvärd tydlighet hur könskampen bedrivs också i homovärlden och att män är män även där. Män som vill ha sin rätt på bekostnad av kvinnor och kvinnors kroppar.
  Både inlägget och kommentrerna belyser narcissismen i mansrollen oavsett sexuell läggning eller självvald sexualitet.

 7. Access skriver:

  Vilket fullkomligt snömos du levererar, ”Age of entitlement”. Du är kanske inte nöjd förrän alla män böjer nackarna och rabblar ”Mea culpa, mea culpa” inför varje antydan till krav på manlig underkastelse?

  Fundera ett tag på skillnaden mellan ”ta sig rätt” och ”frivilligt deltagande”. Det kanske vore en lämplig övning, till att börja med.

 8. Pelle Billing skriver:

  Age of entitlement,

  Förstår inte riktigt vad du menar. Det är ingen som vill tvinga kvinnor till någonting. Ifall ingen kvinna vill vara surrogatmamma så blir det inga surrogatbarn, så enkelt är det. Endast om det finns en tydlig överenskommelse mellan alla parter, så kan surrogatmödraskap komma i fråga.

  När jag skriver ”rätten att skaffa barn”, så menar jag att de lagliga rättigheterna ska finnas – men det är något helt annat än att garantera varje individ rätten att skaffa barn. Om man inte blir godkänd som adoptivförälder så får man inte adoptera, finns det ingen surrogatmamma så kan man inte bli förälder, vill ingen donera sin sperma kan man inte bli inseminerad, osv. Således kan den individuella rätten att skaffa barn aldrig garanteras oberoende av kön, sexualitet, osv.

  Därmed så faller din tes om att mitt förslag skulle vara en del av ”the age of entitlement”.

 9. Access skriver:

  Bra att du håller tungan rätt i mun, Billing. Själv blir jag bara så jäkla irriterad när såna där troll som signaturen ”Age …” försöker pressa ner diskussionen till sandlådenivå.
  Inte sällan tror de sig dessutom vara intellektuella bara för att de formulerar sig i kvasiakademiska termer.

 10. Per skriver:

  ”Age of entitlement” är verkligheten och egentligen inget troll eftersom det är på detta sätt som debatten sköts i nuvarande läge. Det är därför det är så viktigt att göra det Pelle gör och att bögar och andra män börjar ställa krav och sätta gränser. Och håller helt med Pelle: utan surrogatmammor eller spermadonatorer som gör det av fri vilja så kan varken några bögar eller flator bli föräldrar. Enkel matematik och tydliga principer.

 11. [...] ett par dagar uppmärksammade jag en video från TV4 om surrogatmödraskap, och idag uppmärksammas diskussionen på Aftonbladet Debatt. Det är Daniel Szpiegler – som syntes [...]

 12. Kristina skriver:

  Om någon av fri vilja vill bli surrogatmamma så varför inte? Surrogatmödraskap är alltså förbjudet för alla även att konsekvenserna då blir mest kännbara för bögpar och ensamma män. Jag ju inte insatt i hur det fungerar i gay-kretsar. Men rent teoretiskt sätt verkar det lämpligt att alla grupper som har intresse av frågan arbetade gemensamt, både bögar, singelmän samt ofrivilligt barnlösa kvinnor och hetropar? Fast tiden är kanske inte riktigt mogen för något sådant.

 13. Pelle Billing skriver:

  Det finns en förening som jobbar för det.
  http://www.surrogat.nu

 14. Maktlösa Barns Rättigheter skriver:

  Egoism, egoism, egoism. Nekrofilen/homofilen/pedofilen/zoofilen: JAG vill ha. JAG vill ha. JAG vill ha. Ytterligen motbjudande läsning.

  Var är barnets perspektiv, om den sjuka egoismen läggs åt sidan?

  Ur barnets perspektiv kvarstår alltjämt den verkliga världen, där verkliga barn kommer att leva sina liv: Barn vill ha en mamma och en pappa. Barn behöver ha en mamma och en pappa. Barn mår bäst av att ha en mamma och en pappa. Sin riktiga mamma, och sin riktiga pappa. På riktigt. I verkligheten. Inse.

 15. Pelle Billing skriver:

  Maktlösa Barns Rättigheter,

  Du får givetvis ha din åsikt om vad som är bäst för barn. Men bunta inte ihop bögar och lesbiska med nekrofiler och pedofiler. Det är inte OK, och det är inget jag tillåter på min blogg.

  Själv tror jag att de flesta människor vill det som är bäst för barnen. Min åsikt är att engagerade föräldrar som älskar sina barn och vill uppfostra dem till goda samhällsmedborgare är det som barn behöver.

  Har du någon forskning som säger att barn mår bäst av att ha en mamma och pappa?

Google