Radikalfeminister bekänner färg

30 juli 2009, av Pelle Billing

I början av månaden skrev fem kvinnor från Vänsterpartiet en debattartikel i Expressen. Syftet med artikeln var att tillbakavisa kritik från förre partiledaren Gudrun Schyman om att partiet inte längre var feministiskt nog. I sin iver att övertyga Schyman att partiet visst är 100 procent feministiskt, så visar dessa feministiska politiker sin rätta färg:

I dag diskuterar vi inte huruvida kön är en maktfråga – det är en självklarhet. Det har Schyman missat.

Inget nytt under solen. Grundbulten i det radikalfeministiska (och statsfeministiska) teoribygget är den s k könsmaktsordningen, och mäns överordnande. Men fortsättningen som kommer är ytterst intressant:

Vänsterpartiets kvinnodominans i dag är unik, till skillnad från hur det var under Gudrun Schymans ledarskap. En majoritet av riksdagsledamöterna är kvinnor, liksom i verk- ställande utskottet och partistyrelsen. Vår vice partiordförande, gruppledare i riksdagen och partisekreterare är också kvinnor. Inom tolv politiskt tunga områden är partiets talespersoner kvinnor.

Så kvinnodominans är det bästa tecknet på att den feministiska politiken har lyckats? Det är svårt att tolka det som skrivs på något annat sätt. Själv skulle jag använda helt andra måttstockar på jämställdhet, t ex att en individs kompetens går före kön när man ska välja nya personer till partistyrelsen. Men jämställdhet och feminism är som bekant två olika begrepp, och feminism är bara en teori om hur jämställdhet kan uppnås – även om den i Sverige har fått monopol på jämställdhetsfrågan.

Låt oss se hur debattartikeln fortsätter:

Gudrun Schyman har startat ett nytt parti och vill därför osynliggöra oss kvinnor i Vänsterpartiet

Osynliggöra? Sa ni inte nyss att ni har en kvinnodominans i Vänsterpartiet? Jag får be om ursäkt men jag hänger inte riktigt med i resonemanget. Känner ni er osynliggjorda även när ni dominerar partiets olika organ, och när ni är del av ett parti som är uttalat feministiskt?

Artikeln avslutas på följande vis:

Kampen för jämställdhet och kvinnors rättigheter är för viktig för att vi ska angripa varandra.

Varför då? Är det inte viktigt att debattera frågor även mellan feminister? Ifall feminism är politik och inte religion, så mår väl det feministiska teoribygget bra av en intern debatt. Sedan kan jag också tycka att det är konstigt att uppmana till att inte angripa varandra, i samma artikel som man angriper sin meningsmotståndare.

 

9 kommentarer på “Radikalfeminister bekänner färg”

 1. KimhZa Bremer skriver:

  Mycket intressant och tänkvärt inlägg!

 2. katten skriver:

  Pelle, kan du inte ta och tala om vad det feministiska teoribygget består av.
  Var hittar man det? Kan du ge exempel? Man måste ju få veta vad du menar.
  Annars är det meningslöst att diskutera.

 3. Aurora_Borealis skriver:

  Katten,

  Det feministiska teoribygget:

  ”Kvinnor” är maktlösa offer och ”män” är mäktiga förövare.

 4. Pelle Billing skriver:

  Katten,

  Gå till bloggarkivet och läs ”Statsfeminismen del 1-3″. Där listas viktiga principer hos statsfeminismen.

 5. katten skriver:

  Snälla Pelle,

  Jag tror du kan bättre. Om du inte envisades med att vara så styv i korken
  så skulle debatten kanske komma någon vart. Du vet mycket väl att du använder ordet ”statsfeminism” och ”feminism” överhuvud taget i pejorativt syfte. Något du vill svartmåla.

  Själv skulle du ju vilja ha en jämställdhet ”bortom feminismen”. Jag skulle vilja att du skisserade vad den går ut på.

 6. Pelle Billing skriver:

  katten,

  Jag har skrivt en massa om min syn på jämställdhet, det är bara att sätta igång och läsa. Det kommer även mer hela tiden, dels på bloggen, och dels i annat format längre fram.

  Du däremot bara ifrågasätter, angriper mig personligen, och ställer frågor som kräver uppsatslånga svar.

  Ifall du ställer specifika frågor, eller ifall du har egna konkreta idéer att diskutera, så ska jag med glädje ha en dialog med dig. Men dina kommentarer i nuvarande form är ointressanta för mig.

 7. Logitech skriver:

  Feministen ”katten”

  Äro läskunnigheten och ordförståelsen av sub-förskolekaraktär för din del? Bokstäverna ”funkar inte” för dig?

  Vilket ju var heeelt oväntat… =)

 8. Dalahest skriver:

  ”I dag diskuterar vi inte huruvida kön är en maktfråga – det är en självklarhet.”
  ”Kampen för jämställdhet och kvinnors rättigheter är för viktig för att vi ska angripa varandra.”

  Mellan raderna står det faktiskt att genusindoktrineringen är till för att trycka tillbaka pojkarna så tidigt som möjligt genom att t ex skapa miljöer som de inte trivs i. Vi borde ta till vara på varandras olikheter, oavsett kön. Feminismen (radikal-/statsfeminismen) är elak, egocentrisk, och ser inte till samhällets bästa.

 9. [...] har tidigare berört Vänsterpartiets underliga inställning till jämställdhet. Å ena sidan vill man kvotera i både politiken och näringslivet, men när det gäller sin egen [...]

Google