Oskyldig till motsatsen bevisats

04 juli 2009, av Pelle Billing

För en tid sedan skrev jag en artikelNewsmill om den rättslöshet som man potentiellt sett kan bli utsatt för som våldtäktsanklagad i Sverige. Huvuddragen i artikeln var:

 • Våldtäkt är ett hemskt brott där målsättningen måste vara att döma så många gärningsmän som möjligt till fängelse, genom att förbättra polisarbetet och de kriminaltekniska metoderna.
 • Vi kan inte sätta en individ i fängelse endast på en annan individs utsaga. Ord mot ord får aldrig räcka för att döma någon för våldtäkt.

Det är därför glädjande att notera att Högsta Domstolen verkar ha tagit till sig detta sätt att resonera (DN, SvD, SR), och nu går på samma linje. Såhär skriver SvD:

HD anser är att det inte är tillräckligt att värdera en persons utsaga mot en annan för fällande dom. För att fälla någon för våldtäkt krävs också teknisk eller annan bevisning som styrker målsägandens berättelse, vilket saknas i de aktuella fallen, enligt HD:s dom.

Tänk att en sådan självklarhet har tagit så lång tid att fastställa i Sverige.

 

5 kommentarer på “Oskyldig till motsatsen bevisats”

 1. Access skriver:

  Följande två rättsprinciper är det farligt för demokratin att tumma på:
  1. Den anklagade är oskyldig till motsatsen bevisats.
  2. Hellre fria än fälla.

  Det finns ingenting i våldtäktsmål som gör att dessa principer inte ska gälla även där, inget unikt som inte kan förekomma även vid andra typer av brott.

  HD har fattat ett helt korrekt beslut.
  Något annat vore skandal.

 2. dr Filip skriver:

  Man får lust att utropa, Äntligen!
  Tycks nästan som det har varit omvänd bevisföring som har gällt i vissa rättsfall i sverige. Men man ska inte vara orolig, de militanta feministerna ger inte upp så lätt. Vi kan nog förvänta oss mer i denna fråga är jag rädd.

  Tack för en bra blogg förresten :)

 3. Pelle Billing skriver:

  Bra kommentarer.

  Kul att du gillar bloggen dr Filip.

 4. Kristina skriver:

  En eloge till dig!
  Bra att du belyser att rättssäkerheten skall öka generellt! Målen är svåra och att säkra bevisning kräver mycket av polisarbetet! Krafttag behövs för rätt domslut helt enkelt!

 5. [...] mot ord skulle aldrig räcka för att döma en våldtäktsanklagad, precis som i alla andra [...]

Google