När drevet går… för respektive kön

09 juli 2009, av Pelle Billing

Paulina Neuding skrev nyligen en skarpsint artikel i SvD om Wanja Lundby-Wedin och AMF-skandalen. I artikeln diskuterar hon inte bara ena könet, utan bägge könens situation när mediedrevet går.

Till en början, så erkänner hon att det finns tillfällen då det är en fördel att vara man när mediedrevet går:

Det kan mycket väl ligga något i det hon säger. Män gör fel med pondus. Medan vi till exempel tycks kunna acceptera att en manlig minister struntar i att betala tv-licensen för att han är mot tv-licensen (Tobias Billström), kan vi inte riktigt acceptera samma attityd från en kvinna (Cecilia Stegö-Chiló).

Detta har vi hört sägas tidigare, och är inte en nyhet. Att kvinnor döms hårdare av media har på något vis blivit en allmänt accepterad sanning. Men är detta verkligen hela sanningen om vi nyanserar bilden?

En kvinna med makt kan hävda att hon inte begripit innehållet i de beslut hon varit med om att fatta – och bli trodd. Och dessutom säga att det inte är hennes fel.

Således kan det även vara en fördel att vara kvinna när man har medierna efter sig. Ytterligare en strategi som kvinnor kan använda sig av är att spela på att de just är kvinnor och därmed extra utsatta i media:

Därför är det också rätt bedrövligt att Wanja Lundby-Wedin när hon nu gör bokslut över drevet väljer att känna sig illa behandlad som kvinna. Det var tydligen inte dubbelmoralen och det faktum att hon valde att skylla ifrån sig som upprörde allmänheten och drog igång mediehetsen – det var hennes kön och klassbakgrund.

Vad kan vi då lära oss av detta? Jo, att bägge könen kan ha fördelar när drevet går, och att dessa fördelar har att göra med de traditionella könsrollerna. En man kan göra fel med pondus och ändå få fortsatt förtroende, vilket svarar väl mot den traditionella manliga könsrollen där män förväntas ha gott självförtroende och ta en motgång med en klackspark. En kvinna kan istället hävda att hon var ovetandes om relevanta fakta, vilket korresponderar till den traditionella kvinnliga könsrollen där kvinnor inte förväntas ta ett samhällsansvar på samma vis som män.

Förhoppningsvis kan vi nå en punkt där bägge könen behandlas identiskt i media. Har man ett ansvarsfyllt uppdrag spelar det ingen roll vilket kön man är; man får helt enkelt agera ansvarfullt och ta konsekvenserna om man skulle misslyckas. Ett viktigt steg på vägen är att identifiera hur respektive kön gynnas och missgynnas av media, istället för att skriva under på en simplistisk bild där det ena könet anses få alla fördelarna.

 

1 kommentar » på “När drevet går… för respektive kön”

  1. Paddan skriver:

    Amen brother!

    Läsvärd artikel helt klart, tackar för den.

Google