Debattartikel i Sydsvenskan

14 juli 2009, av Pelle Billing

I dagens Sydsvenskan har jag fått en debattartikel publicerad (”Sluta sträva efter likhet mellan könen”), tillsammans med Tanja Bergkvist. Det är ett flertal personer som skriver under artikeln, vilket gör det till ett mindre upprop mot statsfeminismen.

Andra personer som skriver under artikeln är:

Håll tillgodo :)

 

7 kommentarer på “Debattartikel i Sydsvenskan”

 1. Paddan skriver:

  Höll på att sätta kaffet i halsen när jag öppnade tidningen! Hehe.. jag tyckte jag kände igen namnen. ;-)

  Mycket snyggt jobbat Pelle! Två tummar upp!

 2. Zac skriver:

  Jättebra artikel! En imponerande grupp författare – fast var kommer Gynning ifrån??

  Oavsett – har du mer om Cambridge-studien som nämns? Låter oerhört intressant. Brukar få på tafsen av diskussionsmotståndare som menar att man präglat barnen redan efter något år… :o \

  //Zac

 3. Pelle Billing skriver:

  @Paddan
  Tack så mycket!

  @Zac
  Tack för berömmet! Carolina Gynning valde att skriva under artikeln eftersom hon delar åsikterna som står där. Jag fick kontakt med henne via Ingrid Carlqvist som jobbar tillsammans med Carolina ibland.

  Källhänvisningen till forskningen är:
  Connellan, J., Baron-Cohen, S., Wheelwright, S., Ba’tki, A., & Ahluwalia, J. (2001). Sex differences in human neonatal social perception. Infant Behavior and Development, 23, 113–118.

  Du kan läsa en populärvetenskaplig översikt av experimentet i boken ”The Essential Difference” av Simon Baron-Cohen.

 4. Tommy Jonsson skriver:

  Grattis Pelle Billing till en mycket fin artikel kring jämställdhet och många trovärdiga underskrifter av artikeln.
  Snart öppnar riksmedia sina debattsidor för er också.

 5. Feminix skriver:

  Varmt tack!

 6. Mariam skriver:

  Läste debattartiklen i Sydsvenskan och kände ett behov av att kommentera. Tyvärr kunde man inte göra detta direkt vid artikeln, så gör det här i stället. Det står bland annat att:

  ”Den ursprungliga definitionen på jämställdhet är att bägge könen ges samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter, att lagar är könsneutrala och att alla har samma tillgång till utbildning och arbetsmarknad. Vare sig du är man eller kvinna skall du kunna välja att vara fysiker, sjuksköterska eller hemmaförälder.”

  Detta vill jag fullständigt skriva under på och mig veterligen är det just vad man på statlig nivå arbetar med att uppnå i Sverige, vet inte riktigt var ni får belägg för att statens definition istället skulle vara ”full likriktning mellan könen” som skulle vara målet?

  Dessutom blir jag förbluffad över påståendet att flickspädbarn är mer intresserade av ett ansikte medan pojkspädbarn är mer intresserade av en mobiltelefon. Om så nu skulle vara fallet, menar man verkligen att det skulle vara på grund av genetiska, biologiska skillnader mellan pojk- och flickbarn? Mobiltelefoner är en teknisk uppfinning som har funnits ca 20 år i vårt samhälle, men man menar att denna manliga förkärlek till just mobiltelefoner är nedärvd sedan generationer tillbaka? Snabbt jobbat av evolutionen säger jag! Hur har en läkare kunnat skriva under på detta påstående? Please, ge oss bättre argument om ni vill föra denna diskussion.

 7. Pelle Billing skriver:

  Mariam,

  Vad statens definition är på jämställdhet får vi från regeringsdokument. Så länge det finns kvantitativa skillnader mellan könen så anses det att jämställdhet inte har uppnåtts. Dvs om föräldraledigheten inte delas lika, eller att män och kvinnor väljer olika yrken, så ses det som ett tecken på att jämställdhet inte har uppnåtts. Läs själv på i regeringsdokumenten innan du drar slutsatser om vad staten jobbar efter att uppnå.

  Vad gäller mobiltelefon så var det ett översättningsfel/tryckfel från engelska (”mobile”). Det ska vara en mobil, utan telefon på slutet. Dvs ett mekaniskt objekt som är i rörelse. Samtidigt så är det inte alls otänkbart att man skulle få exakt samma resultat med ett mobiltelefonliknande objekt som var i samma storlek och färg som ett ansikte, eftersom den avgörande skillnaden är huruvida barnet tittar på ett ansikte eller ett tekniskt objekt.

  Även om mycket av vår moderna teknik bara funnits i enstaka decennier så dras ju män till teknik och tekniska yrken oftare än kvinnor. Så det snäva evolutionära perspektiv du anger finner inte stöd i verkligheten.

Google