Barnbidrag och jämställdhet

25 juli 2009, av Pelle Billing

En av grundbultarna i ett jämställt samhälle är att män och kvinnor är lika inför lagen. Om vi inte har en lagstiftning som behandlar bägge könen på identiskt sätt, så kan vi omöjligen hävda att könen har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Att ha en jämställd lagstiftning är inte en garanti för ett jämställt samhälle, eftersom det kan finnas normer och sedvänjor som fortfarande gör att könen har olika möjligheter, men det är ett enkelt sätt att göra spelplanen så rättvis som möjligt.

Med tanke på att jämställdhet är ett såpass ofta diskuterat ämne i Sverige, så är det förvånande att vi fortfarande inte lyckats få till lagstiftningen. Värnplikten gäller fortfarande bara män (även om förslag nu finns på att avskaffa den) och kvinnofridslagen gäller bara kvinnor, vilket är oacceptabelt i ett land som gör anspråk på att vara jämställt. Ifall någon av dessa lagar var till kvinnors nackdel, hade det feministiska maskineriet givetvis gripit in för att förändra lagstiftningen, men då lagarna är till mäns nackdel – så är det en betydligt mer långsam process.

En ofta bortglömd del av lagstiftningen som diskriminerar mot män är reglerna kring barnbidraget. I dagens läge ser det ut på följande vis:

 • Fram till 2006 gick barnbidraget automatiskt till mamman
 • Efter 1 juli 2006 kan föräldrarna göra ett aktivt val om vem som ska få barnbidraget, men om föräldrarna inte gör ett sådant val så tillfaller barnbidraget automatiskt mamman
 • 96 procent av alla barnbidrag betalas ut till mamman
 • Hos särboende par med gemensam vårdnad måste mamman godkänna att pappan ska få halva bidraget (!)
 • 85000 barn bor växelvis hos sina föräldrar, men endast en tiondel har delat barnbidrag

Det finns ett par riktigt intressanta frågor att ställa sig här:

 • Om lagstiftningen kring barnbidrag ändå ändrades år 2006, varför gjorde man den inte könsneutral?
 • Hur kan man försvara att pappor som tar hand om sina barn varannan vecka endast får halva barnbidraget på mammans nåder?

I en artikel i SvD från förra året kan man läsa följande om vad frånskilda pappor tycker om situationen:

– Det är många pappor som hör av sig till oss och är upprörda över att de inte får halva barnbidraget, eftersom mamman inte går med på att dela, säger Ann-Katrin Jonsson på Försäkringskassans enhet för barn och familj.

Det är hög tid att barnbidraget automatiskt börjar delas mellan föräldrarna, oberoende om det är en mamma och pappa eller ett samkönat par. Sedan kan man ha kvar ett aktivt val där en förälder kan välja att avsäga sig sin del, om man av någon anledning skulle vilja detta.

 

29 kommentarer på “Barnbidrag och jämställdhet”

 1. Logitech skriver:

  Du belyser onekligen rådande statligt paradigm: Den groteska slagsidan baserat på individernas biologiska kön, den genusvetenskapliga, så kallade jämställdheten i Sverige.

  Och så frågar sig den genusdrillade feministen varför ”feminist” idag ofta används och uppfattas som ett skällsord, minst, i klass med ”rasist” eller ”extremist”.

 2. vmm skriver:

  Anledningen till att mammavetot finns är enligt socialförsäkringsutskottets ordförande Kenneth Johansson (c) att det minskar risken för konflikter och att det är viktigt att reglerna är tydliga.

  (sagt i en intervju i SVTs Gävle-Dala någon gång i oktober 2008)

 3. Pappa skriver:

  Det handlar om 600 kronor i månaden.
  Hur mycket kostar den utökade administrationen som krävs att dela bidraget, hr du några siffror på det? Är det intressant att öka kostnderna kring utbetalning av barnbidrag?
  Hur stor procent av mammorna betalar ut halv bidrget till pappan? Siffror på det? Hur många har ett privat upplägg kring hur pappan eventuellt ska kompenseras för de uteblivna 600 kronorna? Siffror?

  Detta är ett privat problem som vuxna människor ska klara av att lösa på egen hand. Kan man inte det så är man helt enkelt inte vuxen nog att vara förälder.
  Det är löjligt att vara avundsjuk för att en annan person får 600 kronor mer i månaden!
  Hade det gällt lönesättning på ett arbete som utförs av 2 helt likställda personer så hade man kanske kunnat ifrågasätta summan. Nu gäller det ett bidrag som alla skattebetalare är med och finansierar, ett bidrag som för övrigt inte längre har något berättigande alls i sin nuvarande utformning!

  Man måste utgå ifrån att alla människor är kapabla att uppför sig som vuxna. Vi kan inte ha lagar och förordningar för precis allt som kan förekomma i en sandlåda!

 4. Pelle Billing skriver:

  ”Pappa”,

  Nej, hur staten betalar ut bidrag kan aldrig anses vara ett privat problem. Om ett problem finns på statlig nivå så ska det lösas på statlig nivå. Och ifall bägge föräldrarna har samma skyldigheter enligt lagen, så ska de också ha samma rättigheter.

  Det är inte löjligt att bry sig om några hundralappar i månaden. Precis som du säger så blir folk upprörda om de får några hundra för lite i lön, så varför inte ska de inte bli det när det gäller barnbidraget.

 5. vmm skriver:

  Pappa skriver: ”Det handlar om 600 kronor i månaden.
  Hur mycket kostar den utökade administrationen som krävs att dela bidraget, hr du några siffror på det? Är det intressant att öka kostnderna kring utbetalning av barnbidrag?”

  Bra fråga. Försäkringskassan verkar ju ha djävulusiska problem med sitt datorsystem. Vad jag förstår så läggs massor av miljoner på nya datorsystem som sedan aldrig fungerar och sedan aldrig tas i bruk. Men hur svårt ska det vara?

  Okej, det kanske kostar mycket att ändra Försäkringskassans datorsystem i den här frågan. Jag vet inte. Jag tror inte Försäkringskassan vet hur mycket det skulle kosta och jag tror knappast du vet.

  Men att dela barnbidraget rakt av och låta barnbidraget följa barnet (dvs gemensam vårdnad delat bidrag, enskild vårdnad enskilt bidrag) – kan det vara så j-la svårt? Hur mycket av samhällsutvecklingen ska styras för att Försäkringskassan har problem med sitt datorsystem??

 6. Pappa skriver:

  OK, Pelle.
  Du svarade inte på mina frågor och verkar inte intresserad av att diskutera dina åsikter över huvud taget.
  Jag tolkar ditt svar som att detta är en principfråga för dig, en princip du har och som du anser att vi som själva klarar av våra mellanhavanden med den andra föräldern ska stödja och betala. Plus alla de som inte har några barn alls.
  Vilket barnsligt snick-snack!

 7. Pelle Billing skriver:

  Pappa,

  Jag svarade inte på dina frågor eftersom det är omöjligt att hitta svaret på dem.

  Och ja, det är en principfråga för mig att lika skyldigheter ska innebära lika rättigheter. Vi ska inte skriva in diskriminering i den svenska lagtexten.

 8. Pappa skriver:

  Så du hävdar att man man måste ställa lägre krav på föräldrar än på deras barn.
  Man kan ge barn en påse godis och säga till dem att de själva får dela upp innehållet på ett rättvist sätt. Det kan de klara.
  Deras föräldrar har uppenbarligen större problem och vill gärna slippa undan kravet på att själva dela upp tillgångar så det blir rättvist. Man kan nämligen göra det på olika sätt, allt handlar inte om millimeterrättvisa.
  Ni är den första dagisgenerationen som nu visar vad ni klarar och inte klarar.
  Ni efterlyser lagar som gör det möjligt för er att få fortsätta leva i er dagis-extended-version.
  Det är väldigt tydligt att ni är osjälvständiga och inte kan klara av era egna privatliv och att ni vill att pappa staten ska komma och rädda er från de krav som ställs på vuxna människor.
  Jag har ingen lust att vara med och betala det kalaset! Det är dags för er att växa upp!

 9. Pelle Billing skriver:

  ”Pappa”, vem är du arg på och varför?
  Män och kvinnor i alla åldrar efterlyser jämställdhet på det här området. Är du arg på mänskligheten?

 10. vmm skriver:

  Billing skrev: ”Män och kvinnor i alla åldrar efterlyser jämställdhet på det här området.”

  Tro inte att alla är för ett delat barnbidrag. Tvärtom. Dom flesta är emot, i alla fall om vi antar att riksdagen är representativ.

  Pappa: du skriver att pengarna ska ges till en förälder och så ska det fördelas i familjen… tänk om man skulle göra så med lönen också? Allt det mamman och pappan tjänar ges till pappan och så fördelar familjen pengarna rättvist. Det är dom säkert mogna nog att göra. Man måste ju lita på människorna. Eller?

 11. Pelle Billing skriver:

  Förtydligande: Det finns män och kvinnor i alla åldrar som efterlyser jämställdhet på det här området. Givetvis är inte alla för en förändring.

 12. Adam Weisshaupt skriver:

  Barnbidraget är bara ett steg i ledet mot ett jämställdare problem kring barnen i många fall ser det som i exemplet nedan:

  Pappa o mamma flyttar isär-
  mamma tar med sig barnen (säg 2 st för all enkelhet) utan pappans eller barnens medgivande= egenmäktighet med barn. Egenmäktigheten beivras ej av staten då det är en kvinna som utfört den.-
  Kvinnan flyttar 700 km ifrån mannen och folkbokför barnen på den nya orten samt sätter dem i skola/dagis där ( brott mot förvaltningslagen)-
  Sedan kommer en vårdnadstvist där hela det sociala spektaklet med familjerätter och ROKS utbildade nämndemän står för den redan förutbestämda meningen att pappan är ond och mamman är god. Mamman vinner vårdnadstvisten numera även med ensam vårdnad trots att det är hon som oftast bråkar. Segern går alltså till den minst empatiske föräldern.-
  Sedan återstår umgänge för pappan samt advokatskostnader som går till kronofogden då han tjänade över 264 000:- per år vilket ger att han inte har rätt till ekonomisk hjälp vid en vårdnads tvist.-
  Fadern skall alltså sedan stå även för umgängesresor då modern säger, ja endast säger att hon inte har råd. Då det är dyrt att resa med barn 700kmX4 per månad så måste han avstå och i samband med detta så kallas dessa pappor för svikarpappor!!??
  Mamman sitter med bostadsbidrag, underhållsbidrag och hela den ekonomiska, psykologiska samt även fysiska rättigheten att vara med o bestämma över sitt och barnens liv, hon har det bättre ekonomiskt o psykologiskt än pappan men det är pappan som får på truten för att på papperet så tjänar han bättre än henne!? Skitsamma vem det är som har mest kvar när allt är betalt.
  Puh, det är ju tur att vi har en stark och fin organisation som verkligen tar upp sådana här frågor och verkar för att förbättra denna diskriminering som drabbar barnen i den mesta utsträckningen men som drabbar papporna som en konsekvens av denna barnamisshandel i Sverige. Som Ni förstår så vet ni att jag var ironisk i föregående mening, vi har ingen mäktig grupp som kämpar för att mäns och barns åsidosättande och krav skall tillses, vi har en feminism som är ondskefull och diskriminerande per definition.
  Därför är jag så tacksam för att det finns en Pelle Billing, en Pelle som kommer att göra mycket gott för både män och kvinnor men förhoppningsvis kommer även debatten upp om barnen som mister sin ena förälder (oftast pappan) och hur illa det går för dem i samhället senare. Vi vet ju redan nu att det har en påverkan på psyket hos dessa barn. Jag är inte en av dem som anser att det handlar om jämställdhet vid vårdnadstvister utan jag inser att det till 100% om barnens egna rättigheter, däremot så är det en jämställdhetsfråga också men låt Oss inte för den sakens skull peka mot detta i debatten. Det skulle skada barnens sak.

 13. veronica skriver:

  kostar det att begära delat barnbidrag mellan mamman och pappan?

 14. Patrik skriver:

  Hej Pelle!
  Jag undrar om mamman är redovisningsskyldig på vad banbidragen bekostar.
  Jag är singel med två barn i ett ganska väl fungerande förhållande till x-et. Hon vill att jag delar på kostnaden för barnens kläder denna månad då hon handlat rätt mycket nytt. ca 1700 (min del) man hon får ju 1050×12 under året och vår dotter har inget fritids då hon inte vill ha det. Alltså finns det i men menig pengar över. 12600 ska ju täcka utlägg och kostnader för barnen. JAg har aklltid haft förtroende för att hon sköter den biten men när hon vill ha pengar av mig då vill jag veta vad hon använder barnbidraget till. Jag är inte ovillig att betala men hon har 25200 kr extra/år för våra barn och då måste hon ha en budget. Alltså kan jag kräva av henne att hon kan redovisa vilka kostnader dessa pengar täcker? Rent lagligt.
  Mvh

  Patrik

 15. Pelle Billing skriver:

  Hej Patrik!
  Har ni delad vårdnad? Eller betalar du underhåll?

 16. Patrik skriver:

  Vi har delad vårdnad. Vilket aldrig har varit en diskussionsfråga för oss.
  Vi har nära emmellan vilket underlättar, men magskänslan säger mig att
  26400 kr/år för två barn inte kan bara försvinna till Fritids för den ena.
  Mvh

  Patrik

 17. Pelle Billing skriver:

  Patrik,

  Jag tycker att det är rimligt att hon redovisar hur hon använder barnbidraget om hon vill ha ytterligare pengar av dig.

  Du har förmodligen ingen laglig rätt att få veta vad hon använder barnbidraget till, men hon har å andra sidan ingen laglig rätt att kräva dig på ytterligare pengar. Så det känns som en rimlig kompromiss att hon redovisar pengarna, om hon vill ha pengar utöver barnbidraget.

  Annars kan du ju föreslå henne att dela på barnbidraget och att dela på alla utgifter…

 18. Patrik skriver:

  Tack PElle, det var ett mycket bra svar. Jag har ett nytt sätt att se på det. Bra
  /P

 19. eva skriver:

  Varför har mamman rätt till barnbidraget även id delad vårdnad trots att pappa har barnet boende hos sig och betalar allt för barnet?
  Bara för att man har en lön betydre det inte att pappan har mera pengar pga av lån räkningar mm? barnbidraget är ju till för barnet inte till för hennes egen vinning! vilket det blir eftersom hon använder de till sig själv.

 20. Janne1 skriver:

  Är helt sjukt att man som pappa måste få ”mammans” tillåtelse att dela barnbidraget. Är själv separerad med tre barn där barnbidraget tidigare gick till mamman. 3600 kr i månaden och barnens kläder brukar deras pappa och farmor få lappa och laga när möjlighet finns. Hon vägrar dela bidraget och då är det minsann bara att acceptera? Inte ens en redogörelse av var pengarna tar vägen kan jag få? Vad anser ni att barnbidraget skall användas till?

  Här måste en ändring i systemet till! Rena diskrimineringsfasoner

 21. Erik skriver:

  eva

  ”Varför har mamman rätt till barnbidraget även id delad vårdnad trots att pappa har barnet boende hos sig och betalar allt för barnet?”

  Logiken verkar vara att om en relation tar slut är det alltid att anse vara mannens fel och att han inte får nån del av barnbidraget verkar vara ett av sätten att hämnas.

 22. Lars skriver:

  Jag har själv inga barn men har en vän som har ensam vårdnad av sin son. Mamman har flyttat 40mil från dom för att ”satsa på sig själv”, detta gjorde hon när pojken var 4 år.
  Hon tar hela barnbidraget, har inte betalat underhåll då hon ”inte har haft några pengar” och träffar sitt barn i en månad totalt på ett år ungefär.
  Det är helt uppenbart att barnbidraget inte alls går till barnet utan till mammans egna utgifter i form av mat, och framförallt krogbesök.
  Nu är min fråga, har inte vårdnadshavaren rätt till barnbidraget oavsett om man är man eller kvinna ?
  Min egna bestämda åsikt är att sånt här beteende borde vara straffbart med böter i form av pengar som går till barnet. Kan min vän kräva retroaktivt underhåll ?
  Jag blir hemskt upprörd att se min vän kämpa så hårt för att få allt att fungera och tyvärr verkar det som att han är påväg utför totalt nu. I slutändan blir det ytterligare ett barn med en tragisk uppväxt och en trasig syn på livet.

 23. Pelle Billing skriver:

  @Lars
  Din vän borde helt klart kolla upp hos Försäkringskassan vad som gäller med underhåll och barnbidrag. Åtminstone underhåll är könsneutralt, så det är något han borde kunna kräva. Barnbidraget går automatiskt till mamman men kanske kan man överklaga när mamman är frånvarande?

 24. christer skriver:

  Jag sitter i en sjuk sitts . barnet får en viss del av barnbidraget av sin mor men måste använda större del till att betala sin mat ute för hun inte orkar göra mat , hon säger att han får pengar för det sen..jag har honom halva tiden varannan vecka jag gör mat försöker lära han hushålla med pengar , gett honom sommarjobb för att käna egna pengar på ett konto som jag gett honom, 6000 kr som han nu använt till mat när han är hos sin mor. så jag säger bara helt jävla sjukt att modern ska ha barnbidraget enl lag!!!!! har stark fundering på o dra detta ärende vidare till domstol för prövning nånting måste göras,,,PENGARNA ska ju gå till barnet!!!!!!!!!!!!
  väldigt irriterad far.

 25. Pelle Billing skriver:

  christer,

  Låter som en svår situation. Tur att han har dig iaf.

 26. Sasa skriver:

  Eventuellt är detta fel forum men jag har en fråga.

  Jag och min bror har diskuterat passionerat om varför man får barnbidrag. Vi är båda övertygade att den andra har en korkad åsikt. Nu måste vi reda ut detta eftersom vissa beslut eventuellt kommer att tas beroende på vad som gäller.

  Min åsikt är att barnbidrag är riktat till FÖRÄLDERN för att man har ett barn. Föräldern äger pengarna, bidraget tillhör föräldern.

  Min brors åsikt är att barnbidraget är riktat till BARNET. Barnet äger pengarna, bidraget tillhör barnet.
  Förälderns uppgift då är att hantera och administrera dessa till dess att barnet anses gammalt och moget nog för att sköta detta självt. Vid 18 års ålder döps det således om till studiebidrag.

  Vem har rätt ?

  Mvh / SASA

 27. M skriver:

  Barnbidraget är väl ändå till för att bidra till omkostnader för barnet, kläder etc så föräldrarna får pengarna för att dom ska gå till barnet, sen om föräldern vill sätta in alla pengarna på ett konto för barnet ska få när det blir stort eller inte är ju upp till dom huvudsaken i det är att det är barnets perngar och dom ska inte användas till å betala elräkningen t.ex

 28. Sasa skriver:

  Hej M !

  Jag håller med. Barnbidraget är nog tänkt så. Frågan var dock, vems är pengarna juridiskt?

  Bakgrunden till frågan är att min bror kom på kant med sin ex om detta.
  Han sparar hela sin del av bbidraget. Hon har gjort likadant men har nyligen bestämt att i stället konsumera sin del. Hennes ekonomi är ansträngd.
  Bror hävdar då att det kan hon inte göra, pengarna måste fortsätta sparas för de är barnets, Exet svarar att det kan hon visst, pengarna är hennes, hon gör vad hon vill samt att Brorsan skall knipa igen och inte lägga sig i för då kommer hon att anmäla honom.

  Jag höll med henne. Inte för att jag nödvändigtvis tycker likadant utan för att jag misstänkte att juridikens syn på saken gav henne rätt.
  Min Bror riskerade en hel del om han stod på sig, vilket jag sa till honom. Han höll givetvis inte med och det är mot denna bakgrund vi två började tjafsa.

  Hursomhelst så tröttnade jag på tjatet så jag ringde upp F-kassan och frågade och Brorsans Ex har rätt.
  Pengarna är juridiskt hennes och hon kan göra exakt vad hon vill med dem. Hon kan alltså samma dag som hon får bbidraget gå till systemet och köpa sig en låda vin om hon vill och ingen har rätt att lägga sig i, inkl F-kassan, ty pengarna är hennes egendom fr o m utbetalningsdagen och myndigheterna lägger sig inte vad folk gör med sina pengar.

  Tanken bakom resonemanget, enl handläggaren på F-kassan, är att pengarna inte är öronmärkta. Även om du köpte vin på Systemet den aktuella dagen så har du säkert använt dina övriga slantar till blöjor och mjölk dagarna innan, så rent matematiskt sett anses bidraget kommit barnet till del.

  I den mån pengarna aldrig når barnet, oavsett form, då pratar vi om vanvård, enl kassan, och det problemet hade vi nog haft ändå i det aktuella fallet oavsett bbidragets existens eller synen på bbidragets vara eller inte vara.

  Jag informerade Bror men han fortsätter att stå på sig. Moraliskt håller jag med Brorsan men han borde foga sig, och passa sig.
  Allt blev så infekterat till slut att jag släppte ämnet, de två får bråka bäst de vill.

  SASA

Google