Vem är egentligen sexistisk?

08 juni 2009, av Pelle Billing

Personligen så har jag ingen vision om att Sverige eller något annat land ska lyckas likrikta könen. Även om det finns kvar en del onödiga stereotyper om hur män och kvinnor borde vara, och dessa kan vi givetvis förändra över tiden, så finns det även biologiska skillnader som kvarstår under de olika lagren av kulturell programmering.

Sedan har jag även svårt att förstå syftet med att likrikta män och kvinnor. Ifall det finns medfödda skillnader (vilket forskningen visar att det finns), varför ska vi då tvinga människor att bete sig på ett sätt som de inte önskar? Det är fascinerande för mig att en del feminister förespråkar individuellt frihet och rättighet att få vara den man är, samtidigt som man förespråkar att män och kvinnor ska ordna in sig så att det är hälften män och kvinnor på alla utbildningar och arbetsplatser.

Något jag heller aldrig förstått är varför män alltid anses vara dem som är ansvariga för könsrollerna och könsstereotyperna i samhället. När man hör vissa typer av feministisk retorik så kan man ibland tro att kvinnor inte existerat genom världshistorien, och därmed inte påverkat könsrollerna någonting alls. Själv tror jag inte att man ska anklaga vare sig män eller kvinnor för de könsroller vi har, eftersom könsroller till största delen är en produkt av de yttre omständigheter som människan kämpat mot genom historien.

Men om vi nu ändå pratar om hur män anses vara dem som är ansvariga för könsrollerna och könsstereotyper i vårt samhälle, så kommer här en lista som utmanar den politiskt korrekta bilden:

 1. Män vill att kvinnor ska vara hemma med barnen. Ja, och kvinnor vill att män ska fortsätta jobba heltid och försörja familjen.
 2. Män ser kvinnor som sexobjekt. Ja, och kvinnor ser män som framgångsobjekt.
 3. Män vill inte ha kvinnor på mansdominerade arbetsplatser. Ja, och kvinnor vill inte ha män på kvinnodominerade arbetsplatser.
 4. Män begränsar kvinnors deltagande i arbetsmarknaden. Ja, och kvinnor begränsar mäns deltagande i sina barns liv.
 5. Män vill att kvinnor ska veta sin plats. Ja, och kvinnor vill att män ska veta sin plats (som försörjare, som beskyddare)
 6. Män tycker inte om starka kvinnor. Ja, och kvinnor tycker inte om svaga män.
 7. Män känner sig hotade av sin hustrus framgång. Ja, och kvinnor känner sig hotade av sin mans misslyckande och arbetslöshet.
 8. Män vill att kvinnor ska ha på sig smink. Ja, och kvinnor vill att män inte ska ha på sig smink.
 9. Män anser sig vara intellektuellt överlägsna. Ja, och kvinnor anser sig vara moraliskt överlägsna.

Listan skulle kunna göras bra mycket längre, och fyll gärna på den i kommentarerna.

Min poäng är denna: även om vi tror att könsroller är 100 procent socialt konstruerade (vilket jag inte tror), så måste vi inse att bägge könen är aktiva för att upprätthålla status quo. Antingen anser man att bägge könen är sexistiska (eller att inget av könen är det!), men att endast hålla männen ansvariga är helt ologiskt.

 

10 kommentarer på “Vem är egentligen sexistisk?”

 1. seww skriver:

  Mycket bra skrivet Pelle.
  Skulle vara roligt om feministerna kunde inse dessa fakta och bara gå vidare med livet istället för att försöka skylla alla världens problem på oss män.

  Livet kan ju vara så enkelt men vissa personer måste göra det så svårt, och ännu svårare för andra.
  Ensam är stark.

 2. noirs skriver:

  Hej Pelle!
  Ska jag anta att den där listan är ”oskrivna” antaganden?

 3. Pelle Billing skriver:

  Hej noirs!
  Jag förstår inte helt frågan. Listan är en sammanställning av fraser som man ofta kan få höra, och sedan listar jag den ”andra sidan av myntet” som man nästan aldrig får höra. Givetvis är det ingen vetenskaplig lista utan endast en övning i att se det hela från två olika håll.

 4. Oskar skriver:

  Jag tycker att kvinnorrättsrörelsen har gjort mycket positivt både för män och kvinnor genom historien. Visst finns det biologiska skillnader som ligger bakom den arbetsspecialisering mellan könen som gett upphov till de traditionella könsrollerna. Det senaste århundradets snabba tekniska utvecklingen har luckrat upp denna specialisering och därmed även könsrollerna. Som jag ser det har mycket av de senaste 50 årens kvinnokamp handlat om att anpassa könsrollerna till den tekniska utvecklingen.

  Däremot kan jag inte se feminismen som något annat än en ideologisk avart på samma sätt som vänstervågen i Sverige på 70-talet var en avart från arbetarrörelsen som började strax efter industrialismens genomslag i Sverige på 1800-talet.

  Om 20 år är jag övertygad om att man kommer att sig för pannan och undra hur tokigt de tänkte på 00-talet – hur kunde t.o.m. regeringen hävda att det fanns en ”könsmaktsordning”?

 5. Lennart skriver:

  Pelle, vilka kretsar umgås du i eftersom du tydligen brukar få höra den här typen av uttalanden?
  Du menar att din lista på uttalanden och åsikter inte är vetenskaplig och ändå tar du den som intäkt för att det exisisterar någon sorts biologisk naturlag som visar hur män och kvinnor tänker och resonerar. Hur får du ihop det?
  Vilket eller vilka hormon är det som du menar styr våra tankar, normer och värderingar? Viken vetenskap är det du anser styrker dina teorier och hur?

 6. Pelle Billing skriver:

  Lennart,

  Jag skriver ofta om forskning, och hänvisar då till relevanta källor.

  Men ibland skriver jag även subjektiva bloggposter, och då hänvisar jag inte till någon forskning.

  Ifall du suktar efter forskning som påvisar biologiska skillnader mellan könen, så har jag hänvisat till detta vid ett flertal tillfällen tidigare, och jag kommer snart att skriva om det igen här på bloggen. Så håll ögonen öppna :)

 7. Kristina skriver:

  Bra beskrivning av könsstereotyper! Jag tror att de flesta av oss känner igen dessa uppfattningar om hur vi bör vara. Forskning kanske är svårt att hitta (har dock inte försökt) men det finns ju i alla fall undersökningar där barn i 4-6 årsåldern givits ett stort antal beskrivningsord och fått säga vad som är manligt och kvinnligt. Barnen var rörande överens och uppdelningen tycker jag liknar din lista. Problemet är ju att många (med åren fler och fler?) inte känner igen sig själva i dessa kategorier och kommer i kläm. Därför bör rollerna utmanas.

  OM de kvinnliga domänerna kan börja betraktas som attraktiva kommer två flugor kunna slås i en smäll. Dels uppvärderar vi det kvinnliga, dels kan män få tillgång till ett bredare register av livsval.

  Behöver det kvinnliga uppvärderas då? Jag tror nog det… Det var inte så många år sedan det var rumsrent att använda (och det används fortfarande!) kvinnlighet som skällsord i olika sammanhang. Om en man presterade dåligt kan man kalla denne vid flicknamn eller säga att han kastar/skjuter/kör som en kärring. Något dåligt – är kärringaktigt. Lägg därtill blondinskämt som går ut på att attraktiva kvinnor inte kan vara intelligenta samtidigt. Och att man pratat om att alla feminister är fula och oattraktiva. Fast med detta sagt är det kanske bäst att tillägga att kvinnor har rackat ner på sig själva och varandra, så inte bara män har upprätthållit detta mönster.

  Kvinnorörelsen har länge slagits för kvinnors fri och rättigheter. Att kalla sig feminist kan (till skillnad från radikalfeminismen) vara ett uttryck för att hedra de kvinnor som kämpat hårt för dessa rättigheter och på vars axlar man vi nu står. Vi har kommit långt och har en fantastisk frihet i Sverige (kvinnor och män). Men vart kön har fortfarande stora utmaningar i livet!

 8. Pelle Billing skriver:

  Jag tror att män blir mer redo att diskutera stereotyper i samma ögonblick som man erkänner att bägge könen hjälper till att skapa och upprätthålla stereotyper. Men om man lastar allt på männen då är det inte så konstigt att männen gör motstånd.

  Sedan tror jag inte att män och kvinnor plötsligt skulle bli likadana om stereotyperna minskade (de har redan minskat en hel del ska sägas), men det är inte det som är poängen. Poängen är en ökad individuell valfrihet.

 9. Mariel skriver:

  alla borde läsa din blogg från början till ”slut”. !

 10. Pelle Billing skriver:

  Mariel,

  Det tycker jag också ;)

Google