Politisk korrekthet

03 juni 2009, av Pelle Billing

Politiskt korrekthet är ett fascinerande fenomen. Själva ordet i sig signalerar att det är något intressant som pågår. Det heter ju att man ska vara ”politiskt” korrekt och inte att man ska vara ”de facto” korrekt, vilket antyder att korrektheten inte nödvändigtvis baseras på fakta och forskning, utan på vad som är politiskt gångbart.

Givetvis finns det en positiv dimension med den politiska korrektheten, framför allt att man har kunnat rensa ut ord och uttryck i språket som stämplade en viss grupp människor som mindre värda. När samhället och kulturen utvecklas så kan även språket behöva uppdateras för att ge uttryck för de nya värderingar som uppstått (t ex all människors lika värde), och detta är ju en helt normal process. Att vi slutat använda ordet ”neger” är ett exempel på den positiva dimensionen av politisk korrekthet.

Problemet med den politiska korrektheten uppstår när man sätter denna typ av korrekthet framför ett mer objektivt sanningsmått. Det är alltså en skillnad mellan att:

 1. använda ett så korrekt och exakt språk som möjligt för att benämna grupper av människor och olika kulturella fenomen, och
 2. att försöka förtrycka sanningen för att den inte passar in med ens egen bild av hur världen borde vara funtad

Detta kan tyckas vara helt självklart, men i dagens Sverige är det inte längre så. Vissa typer av forskning och fakta är inte längre önskvärda, eftersom de inte passar in med den bild av verkligheten som vi önskar ha.

Ingenstans blir detta tydligare än när vi diskuterar könsfrågor. Det är tabu att visa upp den akademiska forskningen om partnervåld som visar att både män och kvinnor utövar våld. Det är tabu att prata om medfödda könsskillnader i hjärnan. Det är tabu att prata om invandrarkvinnors situation som den stora kvinnofrågan i Sverige. Det är tabu att prata om att falska våldtäktsanmälningar finns, till den grad så att polisen anser det vara ett problem.

I den politiska korrekthetens namn får vi inte ta upp dessa frågor, eftersom det i respektive fall skulle kunna vara kränkande för invandrare, våldtagna kvinnor eller den svenska statsfeminismen. Jag har full förståelse för att vissa fakta kan vara kontroversiella eller obehagliga för vissa grupper, men ska detta betyda att vi inte får prata om det, eller att vi inte ens får forska på det?

För mig är detta ett grundläggande val som varje individ måste göra: ska vi titta sanningen i vitögat – även om den är obehaglig – eller ska vi sticka huvudet i sanden och låtsas att verkligheten ser ut som vi så gärna vill att den skulle se ut?

politisk korrekthet

 

7 kommentarer på “Politisk korrekthet”

 1. Rune Lind skriver:

  Tack för att du vågar ta upp dessa övergrepp som försigår i dagens Sverige under täckmanteln ”politiskt korrekthet”. När vi sen vågar öppna ögonen mer så inser (i alla fall jag) att den väg som våra politiker valt innebär att demokratin är slut i Sverige. Vi inte bara förutsätts tycka såsom våra politiker utan i allt större utsträckning så bestraffas de som inte följer dess påbud från politiken. Mörkertalet för de som får lida pga denna politiska korrekthet (fäder som ej får träffa sina barn, oskyldiga som fängslas pga falska anklagelser, mm) är stort och tenderar att bli mångdubbelt större när förslagen om omvänd bevisbörda sätts in. Detta i samband med att allt fler falskerligen kommer att anklagas för ”våldtäkt”, då damer kommer att vilja klämma åt sin nattlige partner när ”Ågren” kommer på besök.

 2. seww skriver:

  Som jag har sagt länge, vi har yttrandefrihet i Sverige och man tycka och tänka som man vill, men bara så länge man tycker, tänker och säger ”rätt” dvs. politiskt korrekt.
  Verkligen en demokrati utan dess like.

  En grej som stör mig är, varför får vi inte säga neger? Som jag förstår det så kommer ordet ”neger” från latinets/spanskans ”negro” vilket bara betyder svart. Så varför är negerbollar (alt. svartbollar) så rasistiskt?
  Ordet ”nigger” är en annan historia men det hände ju aldrig i Sverige. Konstigt korrekt man måste vara nuförtiden…

 3. Pelle Billing skriver:

  Jag tror att ordet neger plockats bort just eftersom det låter som ”nigger”, och det är väl helt OK. Som du säger så har vi ju det svenska ordet ”svart” som fungerar istället.

  Men visst, om man växte upp med negerbollar känns det konstigt att man inte får säga det. Trots allt så är det något jag kan acceptera, medan att förtrycka forskning och fakta i den politiska korrekthetens namn är långt mer allvarligt.

 4. seww skriver:

  Men att plocka bort ett ord för att det låter som något helt annat är bara löjligt.
  Förresten så tror jag att det bara är vita svenskar som tycker neger är olämpligt. Jag bor med två stycken afrikaner som inte har nån aning om neger är fult eller inte.

  Men men, så går det när etablissemanget får bestämma.

  Håller med att förtrycka forskning osv. är helt fel.

 5. Katarina Folmer skriver:

  Träffsäkert och tänkvärt, Pelle!
  Inget mer att tillägga.

 6. Paddan skriver:

  Mer salt på såren för feministerna!

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/man-som-misshandlas-hemma-far-inte-hjalp-1.887288

  Forskningsresultaten verkar vara lite svajiga angående vilket kön som blir mest misshandlat. En sak är säker dock, majoriteten är övertygad på förhand att kvinnor har det enormt mycket värre.

 7. Pelle Billing skriver:

  Forskningsresultaten kring partnervåld är riktigt intressanta, jag håller på att fördjupa mig ytterligare i forskningen inför utbildningen 25/6. Helt klart är att forskningen inte alls stämmer med mediabilden, skillnaden i våld och lidande mellan könen är betydligt mindre än vad man skulle kunna tro.

Google