Män i media – del 2

20 juni 2009, av Pelle Billing

Här kommer fler exempel på hur män framställs i media.

Det första exemplet är en reklamfilm från Lidl:

Givetvis är det mannen som är tappad bakom en vagn, och kvinnan som lätt tröttsamt behandlar honom som ett barn. (Tack Access för tipset!)

Nästa exempel kommer från en DN-intervju med den danska författarinna Hanne-Vibeke Holst:

Den uppfordrande moraliteten bottnar, visar det sig, i en övertygelse om att man måste lösa vår tids konflikter med mänsklighet. Att då måste man satsa på kvinnorna.

Hur då? Menar du att kvinnor är mer mänskliga än män?

– Alltså, jag säger inte att män inte är mänskliga. Men de har en tradition av att lösa konflikter med våld. Kvinnor har en tradition av att lösa konflikter med fredliga metoder. Därför är det globalt sett av stor vikt att kvinnor sitter i de högsta positionerna, i FN, på politikens högsta nivåer. Madeleine Albright har förvisso skickat ut män i strid, men jag tror att hon verkligen tänkte efter först.

Endast när man kritiserar män och berömmer kvinnor får man göra den här typen av uttalanden och ändå bli citerad i en stor morgontidning. Om könsrollerna är ombytta, så är man kvinnohatare eller manschauvinist.

Visst har män kunnat lösa konflikter med våld, men samtidigt finns det en mängd män som har kämpat för fredliga lösningar på konflikter i olika situationer. Och visst har kvinnor kunnat söka fredliga lösningar, men som Holst själv påpekar så har kvinnor i maktpositioner lika stor tendens som män att skicka ut trupper i strid.

En intressant fråga är även varför hon förutsätter att Albright tänkte efter mer än en man skulle ha gjort?

 

2 kommentarer på “Män i media – del 2”

 1. Rune skriver:

  ”Den uppfordrande moraliteten bottnar, visar det sig, i en övertygelse om att man måste lösa vår tids konflikter med mänsklighet. Att då måste man satsa på kvinnorna.” citat från ovan.

  Detta är rent nonsens, jag har arbetat på mer än 10 olika arbetsplatser med blandad personal (kvinnor/män) och jag har ALDRIG sett så mycket elakhet, intrigerande och utfrysningar som bland den kvinnliga delen av personalen. Det är rent för djä__igt hur de kunde behandla en arbetskamrat som råkat i onåd av någon anledning. Män är inga änglar, men kvinnor kan vara riktiga djä__ar ibland.

 2. Access skriver:

  Jag uppfattar det som att hon menar att kvinnor generellt sett inte tänker efter (och därmed inte agerar) utan istället känner efter (och stoppar huvudet i sanden när känslorna blir för jobbiga).

  Till skillnad från män – och Albright – som inte låter bli att tänka.

  Eller? Hur ska man annars tolka henne?

Google