Douglas Roos om kvotering

05 juni 2009, av Pelle Billing

Nyligen skrev jag om Jakob Wallenbergs syn på kvotering till bolagsstyrelser, och höll med om mycket som han sa. Oberoende om man delar Wallenbergs syn på kvotering, så gick det inte att undgå att lägga märke till hur pass nyanserad och ödmjuk han var i sin inställning – t ex har han valt en kvinna som brinner för jämställdhet som närmaste rådgivare.

I en besläktad artikel på E24 Kvinna får Douglas Roos uttala sig om om sin syn på kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. Här visar det sig att både åsikterna och tonen är en helt annan.

– En lag vore det absolut snabbaste sättet att knuffa in kvinnorna, i vissa skeden måste staten gå in

Det som är intressant här är att Roos avkrävs inte på någon förklaring till varför kvotering är önskvärt. Hur skulle en kvotering gynna näringslivet, och hur skulle det påverka synsättet att man måste jobba sig uppåt och satsa allt för att nå toppen?

– Gubbpolitiker som Bosse Ringholm, enväldiga små gubbar som sitter och styr över sina påvedömen, utropar han.

Här ser vi hur pass tillåtet det är i svensk media att ge uttryck för ett mansförakt. Det skulle vara helt oacceptablet att prata om en kärringpolitiker och hennes lilla påvedöme, men när det gäller en man så går det bra.

– Om fler kvinnor hade suttit på höga positioner i näringslivet hade vi inte haft finanskrisen i dag.

Kanske det, kanske inte. Det ödmjuka synsättet är väl trots allt att vi inte vet hur det skulle blivit om vi hade haft fler kvinnor på höga positioner. Det finns ju andra möjliga förklaringsmodeller till finanskrisen, t ex att regelverket som styr finansmarknaden är otillräckligt.

– Kvinnor kan vara mesiga också, de som är mot kvotering och tror att männen ska släppa in dem frivilligt.

Den enda kritiken han riktar mot kvinnor är att de inte förstår hur ondskefulla männen är och att männen inte vill ha in kvinnor i företagen – hur duktiga de än är och hur mycket de än skulle kunna höja lönsamheten.

… inte minst är männen rädda för att släppa in kvinnorna och tappa makt. Vi män är rädda som små pojkar och gömmer oss bakom gubbmagar, djupa röster och nedlåtande attityder.

Ännu ett exempel på manförakt. Skulle man få säga att rädda kvinnor gömmer sig bakom hängbröst, ljusa röster och manipulerande attityder? Det får man inte – vilket ju är alltför väl – men varför kan vi då inte ge männen samma respekt?

Hans hustru Ulrika valde att bli hemmafru när maken blev mångmiljonär. Hon var personalchef på Scania innan, nu ”älskar hon att var hemma”, försäkrar maken

Så Roos egen fru hoppade av en framgångsrik karriär så fort hon fick möjlighet (de har tre barn). Men trots detta så är Roos övertygad om att kvinnorna själva inte har något att göra med att de inte når toppen i näringslivet lika ofta som män?

Givetvis bör man ständigt jobba för att samhällets alla områden ska vara lika tillgängliga för bägge könen – detta är en självklarhet – men vi måste också inse att män och kvinnor ibland gör olika val, även om vi har samma möjligheter.

 

13 kommentarer på “Douglas Roos om kvotering”

 1. seww skriver:

  Du har så rätt så.
  I vårat samhälle har det blivit helt okej att säga vad man vill om män men inte om kvinnor. Detsamma gäller vissa minoritetsgrupper.

  Vi som bor i Lappland blir kallade allt från finnjävlar till lappskrällen, och det är till och med accepterat, men kallar man en svarting för neger så åker man på åtal.

  Vårat samhälle har blivit snedvridet. Det är tråkigt att det har gått så långt som det har istället för att behandla alla lika oavsett kön/ras/geografisk härkomst.

 2. Per skriver:

  Han kan väl börja med sig själv Roos! Det är verkligen skandalöst att hans fru är hemmafru på heltid samtidigt som han kommer med såna uttalanden. Det var det mest hycklande jag någonsin hört. Man får väl tvinga ut hans kärring i arbetslivet, hehe.

 3. Roffe skriver:

  Preciis! Lev som du lär annars är du ett dubbelhycklande kräk vill jag säga till Roos.
  En läpparnas bekännelse helt utan värde.
  Usch, får kräkreflexer av sådan uppenbar förljugen dynga!

 4. Kristina skriver:

  Helt otroligt att så många personer finns, som likt roos kallar sig feminster samtidigt som de kallar kvinnor mesiga eller menar att de inte förstår sitt eget bästa då de inte delar den egna synen på jämställdhet eller hur den ska uppnås. Eftersom de flesta kvinnor inte är feminister á la gudrun shyman (även om det ibland verkars så eftersom den ”normala” kvinnan inte är den som hörs mest) nedvärderar han alltså de flesta kvinnor för att de har fel åsikter.

  Skulle han ta reda på vad de flesta kvinnor prioriterar skulle han förmodligen finna att de har prioriteringar som liknar hans frus, även om de kanske inte har möjlighet eller lust att arbeta hemma.

  Mycket intressant att han nedvärderar män och det män håller på med, men samtidigt är kvinnans väg till frälsning att ta sig in i den manliga världen till varje pris.

  Samtidigt verkar roos själv vilja sälla sig till en annan grupp av män som lever upp till en mansstereotyp, nämnligen clintaneastwood-männen: de som är starka och ska rädda kvinnorna. Så alla former av manlighet kan han nog inte sägas nedvärdera?

  Hans artikel verkar i själva verket handla om att blåsa upp det egna egot genom att visa upp vilken riddare han är. Hade han verkligen velat bidra med något så hade han i stället tänkt till själv i stället för att redovisa alla feminist-floskler som i alla redan har hört förut.

 5. Kristina skriver:

  Och så vill jag säga: bra blogg! Det verkar från det jag har läst som att du tänker själv och tänker noggrant. Ska fortsätta kolla in bloggen:)

 6. Pelle Billing skriver:

  Bra analys Kristina! Manliga feminister är ofta både självgoda (för de är ”bättre” än andra män) och dessutom så kan de känna sig som riddarna som räddar de stackars små kvinnorna.

  Kul att du gillar bloggen!

 7. Pelle Billing skriver:

  Roffe och Per, håller med om att det finns en dubbelmoral inbyggd i det han säger.

 8. Logitech skriver:

  Douglas Roos är blott ett billig rövslickare, som rapar gammal feministisk skåpmat. Såsom normen i gammelmedia påkallar.

 9. [...] har tagit ut någon föräldraledighet (såsom Storåkers) eller t o m har en hemmafru (såsom Douglas Roos). Visst är det lätt att stödja ett införande av tvång när man själv har haft friheten att [...]

 10. [...] vis finns det individuella män i näringslivet som kritiserar andra män på toppositioner, t ex Douglas Roos och Lars Einar [...]

 11. Erik skriver:

  Rörelsen mot maskulinitet har både kvinnliga och manliga medlemmar, man kan bara förundras det självbedrägeri de manliga medlemmarna utsätter sig för så de kan forttsätta bygga sin position på manism (manshat) har de månne övertygat sig själva de inte är män?

 12. Jens skriver:

  Bra att ta upp detta, dock löjlig mening från din sida. Klart kvotering behövs. De som säger ”kunskap före kön” och är emot detta har ju helt missat målet då det är själva poängen med kvotering. Jämförbar utbildning och erfarenhet innebär generellt att män går före. Män är också människor, förstås. Och som vanligt, pöbeln är lika korkade som alltid. Bara för att det inte är okej att säga något nedlåtande om en grupp människor betyder inte det att det är okej att säga det om någon annan, men det ska ju som vanligt ställas människor mot varandra, ang. invandrare och ”lappjävlar”.

 13. Pelle Billing skriver:

  Jens,

  Vad har du för bevis för att män går före vid lika meriter?

Google