Nästa steg på vägen

14 maj 2009, av Pelle Billing

Syftet med denna blogg är att sprida de idéer som behövs för att komma vidare i debatten om könsroller och jämställdhet.

De två grupper som oftast får komma till tals i media tillhör en av följande två kategorier:

 • bakåtsträvare som vill cementera de könsroller som fanns i det traditionella samhället
 • likhetsfeminister (ffa radikalfeminister) som anser att kön är en social konstruktion till 100 procent, och vi får inte slå oss till ro förräns vi har utplånat alla skillnader i beteende och livsstilsval mellan könen

Inget av dessa två alternativ är speciellt tilltalande för mig, eller för en ständigt ökande grupp människor i Sverige och världen.

Framtiden ligger i att våga se alla viktiga faktorer som påverkar män och kvinnor:

 1. Samhällsstrukturer – lagar, politiska beslut, arbetsmarknaden, osv
 2. Kulturella värderingar – normer, könsroller, uppfostran, osv
 3. Biologi – medfödda skillnader i hjärnans struktur och funktion, hormonella skillnader, osv
 4. Egen vilja – som individ har jag alltid tillgång till ett fritt val, och jag kan genomskåda kulturella förväntningar på mig

När vi vågar gå bortom det politiskt korrekta, och utgår från hur fakta ser ut (istället för hur vi skulle vilja att fakta såg ut), först då har vi en möjlighet att få till stånd en konstruktiv dialog och i förlängningen en ökad frihet för både män och kvinnor i vardagen.

(Bloggkartan)

 

8 kommentarer på “Nästa steg på vägen”

 1. Paddan skriver:

  Varför måste vi utgå från fakta? Det är ju bara din subjektiva åsikt. I din diskurs, där manligt/kvinnligt existerar som två fasta begrepp, är det bara fullt av ologiska och cirkulära resonemang. Det enda du sysslar med är att vrida klockan tillbaka 200 år med din pseudo-vetenskap!
  ;-)

  Skulle bara se om du fick en reaktion att svara med en arg kommentar. On a serious note…. kul att se en blogg på svenska. Det behövs! Hoppas bara du kan hålla ångan och energin uppe trots det motstånd (eller ska jag säga missförstånd) som ploppar upp.

  Det är ju befriande att läsa det du skriver Pelle om att vi väl kan ha flera perspektiv samtidigt. T.ex. Biologi OCH kulturella värderingar, och se hur de samspelar. Men då kommer en postmodernist (förklädd till ”humanist”) och säger att vi visst kan ha båda. Det biologiska finns och påverkar. Men det TOLKAS ju genom kulturen. Så i princip säger de en sak, att de är öppna för flera perspektiv (pluralism), men plattar ändå till verkligheten till en social konstruktion. Alltså även de som anser sig vara öppna för fler perspektiv är ändå fast i ett postmodernt tänkande och ser allt genom ett filter, ett tankesystem. Men det är mer subtilt och förföriskt. Dock är det lätt att se det komma, när ord som ”diskurs”, ”habitus”, ”kultur” osv får företräde hela tiden framför ord som ”fakta”, ”bevis” och ”sanning”.

  Tyvärr är det som saknas ett utvecklingsperspektiv hos individerna. Alltså hur kön/genus påverkas, tolkas och förändras genom åldrarna. Då förstår vi ännu bättre hur vi inte alls är fast i några deterministiska biologiska diskurser ;-) utan att vi utvecklas mot nya horisonter. Synd att postmodernister inte ser utvecklingshierarkier heller… *suck*

 2. Pelle Billing skriver:

  Mycket bra kommentar Paddan. Det du säger om hur postmodernister ofta hävdar att de har inkluderat biologin, samtidigt som de egentligen helt har underordnat den kulturen till 100 procent, stämmer verkligen. Jag har redan sett detta fenomen på bloggar, samt på kommentarerna till mina Newsmill-artiklar.

  I Sverige är man ju biologist om man alls erkänner biologins betydelse. Men som svar till detta kan man ju kalla de som vill förneka alla biologiska skillnader för ”biofobiker” ;)

 3. Kristian skriver:

  Ahh, alla talar svenska! Sweet! :-)

 4. Bj0rnborg skriver:

  Hej, kul att se sidan på svenska.

  Det är inte vilka likhetsfeminister som helst som får komma till tals i media, utan de av den radikalare sorten. Det är givetvis inte en slump.

 5. Pelle Billing skriver:

  Du har helt rätt Bj0rnborg, det är radikalfeminister som får stort utrymme i medierna, och som även har tillåtits konstruera statsfeminismen. Jag har gjort ett tillägg ovan.

 6. Access skriver:

  Jäkligt bra perspektiv, Pelle B!

  Det är så förbaskat tröttsamt att ständigt vara i konflikt med feministiska fundamentalister och bara för den sakens skull grupperas ihop med bakåtsträvare som helst av allt skulle vilja gå tillbaka till den vite heterosexuella medelålders mannen som idealbild för människan.

  Man MÅSTE inte välja mellan dessa!

  Som homosexuell man känner jag ingen som helst samhörighet med något av dessa läger. Som man tar jag avstånd från mansföraktande feminism, som homo tar jag avstånd från bögföraktande heteronormativitet (få verkar för övrigt vet innebörden i det ordet).

  Det behövs en annan väg. En som varken är bakåtsträvande eller pekandes framåt mot ett fundamentalistiskt mansföraktande ideal.

 7. Pelle Billing skriver:

  Access,

  Helt rätt!

  Visst är det befriande att det finns ett tredje alternativ?

 8. Bj0rnborg skriver:

  Gott att ha dig ombord Access.

Google