Jämställdhetsexpert på pottkanten

25 maj 2009, av Pelle Billing

I denna intervju från Tvärsnytt, så chockar reportern den intervjuade jämställdhetsexperten genom att ställa en fråga om mäns liv och hälsa. Hur förberedd är jämställdhetsexperten (som rimligen bör bry sig om bägge könen) på att få en fråga som rör män? Videon är endast 1,5 minuter lång:

Inget ont om kvinnan som blir intervjuad, utan det är mer än något annat en bekräftelse på att jämställdhet har blivit synonymt med feminism och kvinnors rättigheter.

 

13 kommentarer på “Jämställdhetsexpert på pottkanten”

 1. Bj0rnborg skriver:

  Tack för videon, väldigt belysande.

 2. Kristian skriver:

  En annan reflektion: Det sägs här att kvinnor känner 5 ggr större otrygghet, medan män faktiskt råkar mera illa ut. Det verkar alltså vara viktigare att uppleva sig trygg än att faktiskt vara trygg.*

  I så fall är mitt förslag på åtgärd mp3-spelare med glad musik. Inte för att det skulle minska våldet eller våldtäkterna utan för att personen som lyssnar på den glada musiken skulle uppleva sig tryggare. :-)

  *(Eller också väljer man helt enkelt vilket av upplevd och faktisk trygghet som är viktigast utifrån vilket som gör kvinnor till de mest drabbade.)

 3. Pelle Billing skriver:

  Intressant reflektion Kristian. Det är onekligen så att det finns ett starkt fokus på vår subjektiva upplevelse nuförtiden. Om jag känner mig kränkt, så är jag kränkt, osv.

  I det har fallet tror jag framför allt att det handlar om att jämställdhetsexperten tagit på sig sina ”genusglasögon”, och genusglasögon betyder att man söker efter områden där kvinnor är utsatta eller förfördelade. Och som man söker får man svar… Kvinnor känner sig mer otrygga och då fokuserar man på det. Att man faktiskt råkar ut för fler överfall och skador kommer inte ens upp på agendan, eftersom man antar att män alltid har det bättre.

 4. Pandeism skriver:

  Intressant, har själv tänkt på detta förut. Det är mycket större risk för en man att bli överfallen än för en kvinna att bli det. Fast å andra sidan kanske våldtäkt är värre (psykiskt då) än vad misshandel är. Jag vet faktiskt inte, har inte utsatts för något av det så.

  Men visst har man blivit hotade på tunnelbanan och så.

 5. Pelle Billing skriver:

  Ja, kvinnor är oftare räddare på stan, även om män borde vara det. Ifall siffrorna var mer kända kanske kvinnor skulle bli mindre rädda och män mer rädda.

  Samtidigt är det ingen form av tävling, det är oacceptabelt att endera könet drabbas av våld och övergrepp, och preventiva insatser bör bygga på att alla individer ska kunna känna sig trygga – oberoende av kön.

 6. [...] Lisa Magnusson skriver på ett skarpsynt sätt i Aftonbladet att det är irrationellt att vara mer rädd för överfallsvåldtäkt än att bli misshandlad utomhus: “År 2008 anmäldes 1162 utomhusvåldtäkter. Samma år anmäldes 41261 utomhusmisshandlar. Sannolikheten att man skall åka på spö på väg hem är alltså 35,5 gånger större än att man skall bli överfallen, nedmanövrerad och våldtagen.” Således är det betydligt farligare för män att vistas utomhus sent på kvällen än det är för kvinnor, eftersom det i första hand är männen som blir misshandlade. Detta känner de flesta jämställdhetsexperter till, vilket vi kan se i denna roliga video. [...]

 7. asd skriver:

  ”Samtidigt är det ingen form av tävling, det är oacceptabelt att endera könet drabbas av våld och övergrepp, och preventiva insatser bör bygga på att alla individer ska kunna känna sig trygga – oberoende av kön.”

  Det där är rent flum, eftersom det inte alls tar hänsyn till kostnader för våldsprevention.

  Vidare verkar du vara väl snabb att glömma skillnader mellan könen. Unga män är mer risktagande och utsätts därför för mer våld och kvinnor blir lättare otrygga. Ingetdera är något som vare sig kan, eller bör, åtgärdas eftersom det rör sig om inneboende skillnader som är både användbara och viktiga.

  Öht verkar mansrörelsen inte vara en motpol till tokfeminism utan en tvilling som med ungefär samma medel söker tillskansa sig samma fördelar som kvinnorörelsen gjort.

 8. Pelle Billing skriver:

  ”Unga män är mer risktagande och utsätts därför för mer våld och kvinnor blir lättare otrygga. Ingetdera är något som vare sig kan, eller bör, åtgärdas eftersom det rör sig om inneboende skillnader som är både användbara och viktiga.”

  Tendensen kanske inte går att ändra, men faktum är att vi har långt mindre våld i samhället nuförtiden, än tidigare. Så en ekonomisk tillväxt i samhället i kombination med en allmän moral att våld är fel, har de facto gett resultat. Att tro att allt är statiskt är knappast konstruktivt.

  ”Vidare verkar du vara väl snabb att glömma skillnader mellan könen.”

  Ha, ha riktigt kul att du skriver detta eftersom många tycker jag pratar för mycket om medfödda könsskillnader.

  ”Öht verkar mansrörelsen inte vara en motpol till tokfeminism utan en tvilling som med ungefär samma medel söker tillskansa sig samma fördelar som kvinnorörelsen gjort.”

  Vilken mansrörelse? Det finns knappast nån mansrörelse att tala om i Sverige. det finns en handfull bloggare och några enstaka pappaorganisationer, men det är för litet för att kallas en rörelse. Möjligen skulle man kalla det en spirande mansrörelse.

  Vidare så ligger bevisbördan på dig om du vill hävda att jag eller någon annan vill att männen ska tillskansa sig otillbörliga fördelar. Vilka konkreta förslag som jag har lagt fram pratar du om? En otydlig anklagelse är helt meningslös.

 9. Erik skriver:

  asd:

  ”Det där är rent flum, eftersom det inte alls tar hänsyn till kostnader för våldsprevention.”

  Våldsprevention handlar inte om konkreta kostnader. Våldsprevention handlar om att skapa ett samhälle som inte producerar våldsbrott. Exempelvis genom att skapa lagliga alternativ till våldsutövning som fler personer tar del av. Den enda kostnaden är ideologisk, dvs vi tvingas sluta vara skenheliga hycklare.

  ”Vidare verkar du vara väl snabb att glömma skillnader mellan könen.”

  Nej, Pelle pratade om rättigheter. Alltså finns inga skillnader mellan könen. Läs Steven Pinker om du undrar skillnaden.

  ”Unga män är mer risktagande och utsätts därför för mer våld och kvinnor blir lättare otrygga.”

  Det där är struntsnack! Våld och våldsbrott är inte samma sak. Unga män utsätts inte för mer brott för att de tar mer risker. Däremot är unga män oftare kriminella för att de tar mer risker men det är en väldigt liten del av männe totalt. Unga män utsätts för mer brott för att just de få unga som män tar mest risker gör det i högre grad mot andra män än mot andra kvinnor. Anledningen till detta är mer ridderlighet och biologi än något annat.

  ”Ingetdera är något som vare sig kan, eller bör, åtgärdas eftersom det rör sig om inneboende skillnader som är både användbara och viktiga.”

  Du har förväxlat våldsamhet och våldsbrott. Faktum är att åtgärda våldsamhet lätt kan skapa mer våldsbrott. I brist på lagliga alternativ så finns det inte så mycket att välja mellan för rasen människa. VI är helt enkelt inte programmerbara robotar som kan Ferdinand-tränas att trivas bättre vid korkekens blommor. Och ja jag vet att du fått det budskapet varje jul men det är inte sant för att det går på TV.

  ”Öht verkar mansrörelsen inte vara en motpol till tokfeminism utan en tvilling som med ungefär samma medel söker tillskansa sig samma fördelar som kvinnorörelsen gjort.”

  Hade det överhuvudtaget funnits en mansrörelse så hade man kunnat ta det där påståendet på allvar. Nu kan vi ju konstatera att det är gulligt att det finns en medicinsk diagnos på skadorna olyckan orsakade innan olyckan överhuvudtaget skett.

 10. Erik skriver:

  Pelle Billing:

  ”Så en ekonomisk tillväxt i samhället i kombination med en allmän moral att våld är fel, har de facto gett resultat.”

  Nej, du gör här samma miss i ditt tänk som han gjorde. Du förväxlar våldsbrott och våld. En allmän moral att våld är fel är helt värdelös. Det som ger resultat är (har varit) klara riktlinjer vilken sorts våld som är fel och uppmuntran till rätt sorts våld (observera att jag påtalar vad som funkat, jag säger inte nödvändigtvis jag gillar resultatet).

  Våld är liksom sett ur mänsklig evolutionär synvinkel något positivt. Att vara emot våld i allmänhet för att det finns otäcka brottslingar är som att vara emot data i allmänhet för det finns personer som använder den för grova brott. Men hur många tycker att Zlatan är en dålig spelare eftersom han är en av de mer våldsamma? Och hur ofta är det defensiva spelare som är mest populära?

 11. Pelle Billing skriver:

  @Erik
  ”Nej, du gör här samma miss i ditt tänk som han gjorde. Du förväxlar våldsbrott och våld.”

  Jag trodde det var underförstått att jag menade våldsbrott. Att få utlopp för våld i icke brottsliga processer (och helst även processer som inte ger permanenta skador, men det får vara ett sekundärt krav i sammanhanget) är ju just det som många unga män (och ibland kvinnor) behöver som alternativ.

 12. Erik skriver:

  Pelle Billing:

  ”Jag trodde det var underförstått att jag menade våldsbrott.”

  Vid det här laget borde du ha märkt att när det handlar om att diskutera manlighet, den manliga könsrollen, manliga strukturer eller mansnormer så är ingenting undeförstått för det underförstådda tolkas alltid så negativt som det går mot män.

  ”Att få utlopp för våld i icke brottsliga processer (och helst även processer som inte ger permanenta skador, men det får vara ett sekundärt krav i sammanhanget) är ju just det som många unga män (och ibland kvinnor) behöver som alternativ.”

  Ja där är vi eniga, men forskare och politiker började plocka bort helt ofarliga krigsleksaker från hyllorna redan på 80-talet och sedan dess har inget ändrats till det bättre. Det är inte bara våldbrott de kritiserar. Det är allt som kan tolkas som aggressivt som de tycker är oroande.

 13. Notiser skriver:

  [...] motverka otryggheten i stadsmiljön. Detta får mig att tänka på den klassiska intervjun där en jämställdhetsexpert sätts på pottkanten. Miljön ska tryggas för kvinnor samtidigt som män löper större risk att bli överfallna. [...]

Google